Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Greps vid den israeliska gränsen

Adventisterna Joel Mellin, från Gränna och meteorolog på SVT, och Christian Hjortland, tidigare kaplan på Ekebyholmsskolan, reste på semester till Israel. Men de kom inte längre än till gränspolisens förvar i Tel Aviv. Där satt de i princip isolerade i tre dagar innan de skickades hem.

Flera svenska och norska medier har rapporterat under de gångna veckorna om Joel Mellins och Christian Hjortlands trista slut på en länge efterlängtad resa till det Heliga landet, Israel. Där skulle de se de bibliska platserna och hälsa på Christians syster som lagligt befann sig i landet.

Men resan slutade den 21 maj med att gränspolisen vid Tel Avivs internationella flygplats tog dem båda i förvar med flera restriktioner. De fick egentligen aldrig någon rimlig förklaring. Enligt mediauppgifter kommer Sveriges ambassad i Israel att försöka få en förklaring.

Men trots besvikelsen, så ger Joel och Christian uttryck för att de är tacksamma för hur Gud bevarade och ledde dem genom erfarenheten. Att de inte ens fick ha sina biblar i cellen, var en tankeställare.

Läs mer om händelsen på svt.se (SVT:s Jönköpingsnytt kommer att följa upp med ett bandat inslag) eller Christians blogg.

Rainer Refsbäck