Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Blogg

Dela

Göran bloggar från generalförsamlingen 2015

Adventistsamfundets missionsföreståndare bloggar här sina intryck från mötena vid Adventistsamfundets internationella generalförsamling som samlas i San Antonio, Texas, 2-11 juli 2015.

Dag 11:

Känslosam avslutning

Så är det världsvida Adventistsamfundets tio dagar långa andliga fest och ”styrelsemöte” slut. Den välkända temasången (i alla fall på engelska) ”Vi har ett hopp…” sjöngs mäktigt för en liten stund sedan av en masskör ackompanjerad av en stor orkester. Ja, det var så mäktigt att flera fick ta till näsdukarna för budskapet var så överväldigande.

Stämningen var hög redan innan avslutningssången eftersom en kvinnlig sångare fått hela salen på fötter med en otroligt medryckande gospelsång, och överallt i salen viftade man med ficklampor som gjorde det än mer känslosamt.

Plattformen var då helt full med representanter i folkdräkter från alla 168 länder som varit närvarande. Ted Wilson kom fram tillsammans med sin egen familj och höll ett innerligt tal och en härlig avslutningsbön.

Den stora arenan var inte riktigt helt full framåt kvällen men på gudstjänsten var det inga stolar lediga och en officiell källa menar att det var ca 60-65 000 inne i salen.

Ett flertal gånger under veckan uttrycktes hoppet om att detta var den sista general-församlingen, men skulle det vara så att Jesus fortfarande dröjer så samlas vi i Indianapolis om fem år.

Nu åker vi alla hem med många underbara minnen, välsignelser och stora utmaningar som vi måste jobba vidare med, men det som utan jämförelse är viktigast är att vara tacksam för alla de underbara välsignelser vi fått uppleva!

Så hoppas jag att vi ses om en och en halv vecka på vår uppbyggelsekonferens på Ekebyholm. Jag kommer då att berätta lite mer om intrycken från denna historiska konferens och naturligtvis också reflektera över de beslut som vi tagit.

Väl mött på Ekebyholm och jag vill att du fortsätter att be för våra adventistsyskon i Sverige och över hela världen.

Göran söndag den 12 juli 2015 08:08

 

Dag 9:

Wilson förtydligar om kvinnliga pastorer

I dag var den sista vardagen av vårt tio dagar långa möte. Flera viktiga beslut skulle hinnas med samtidigt som många ville göra en sista vända i utställningshallarna. Det var så många utställare denna gång att det säkert tagit en hel vecka att kolla vad alla ville erbjuda, sälja eller upplysa om. Det är bara vart femte år som det finns så mycket otroligt fint adventistrelaterat material tillgängligt på en och samma plats.


Transeuropeiska divisionens kväll! Divisionens unionsledare radade upp på podiet i folkdräkter. Göran, var har du din smålandsdräkt nånstans?

Under gårdagen (torsdag) och idag har många uttryckt sina synpunkter och känslor i mejl eller på FB efter onsdagens beslut. Det var av den anledningen jag skrev det ”öppna brevet” till våra älskade och uppskattade kvinnor.

Tyvärr har flera personer runt om i världen överreagerat och uppmanat kvinnliga pastorer att nu säga upp sig.

Detta har nått ledningsgruppen och Ted Wilson betonade därför mycket kraftigt i avslutningen av det sista förhandlingsmötet vad vi beslutade och vad vi inte beslutade i onsdags. ANN (Adventist News Network) citerar Ted och jag sammanfattar:

Beslutet i onsdags betyder att vi behåller nuvarande regler och beslutet har ingenting att göra med ordination av kvinnliga föreståndare, något vi enligt vårt regelverk praktiserat i årtionden. Inte heller hade beslutet något att säga om predikantfullmakt som invigd (commissioned ministerial license) som ges till både män och kvinnor enligt samfundets regelverk. "Så låt oss vara tydliga med vad som beslutades i onsdags. Vi är nu tillbaka till vår ursprungliga förståelse…men lägg inte till något som inte var nämnt i beslutet…!"

Det är nu sabbat och jag ser fram mot en fantastisk högtid tillsammans med 60 000 adventistvänner från hela världen, och det är extra trevligt att Michelle (vår dotter som bor här i Texas), hennes man och våra två härliga barnbarn nu också är här och gör sabbaten ännu mer underbar!

Låt oss tillsammans be om frid, kärlek, ödmjukhet och en brinnande iver att ge våra liv, tid och engagemang i tjänst för vår Gud.

Din bror i Kristus, Göran

Göran lördagen den 11 juli 2015 06:59

 

Dag 7:

Hjärtlig och öppen diskussion om ordination

En lång och mycket intensiv dag är nu över denna onsdag den 8 juli. Kom till rummet för en liten stund sedan från TED:s valberedning och borde kanske försöka få lite mer sömn i natt, men skriver några rader först.

Intresset var stort och salen var välfylld. Läste att det lär ha varit 30 000 personer närvarande!

Kanske har du kunnat följa dagens diskussion på nätet (den enda förhandling som Hope Channel sänt live) och säkert har du vid det här laget läst nyhetsnotisen och många andra. Det kommer säkerligen fler kommentarer under dagen.

Köerna till de sex mikrofonerna var långa och jag räknade att det var fler än 100 personer som väntade på att få göra sin röst hörd. Ordföranden försökte att vara så rättvis som möjligt och lät ja- och nejförespråkare hålla vartannat tal.

För det mesta fungerade detta bra men tyvärr var det inte lika lätt för alla att komma till datorn där man skulle registrera sig för att tala. Detta resulterade i att enbart en person från TED fick tillfälle att tala och från NSD (Nothern Asia Pacific Division) var det ingen(!) som lyckades komma tillräckligt långt fram i kön för att kunna framföra sin synpunkt innan man kallade till röstning.

Detta skapade en hel del frustration och en representant från NSD uttryckte detta mycket tydligt när han i en av de 35(!) ordningsfrågorna (det enda sättet att nå mikrofonen) framförde att Kina, där man nästan enbart har kvinnliga pastorer, måste ges tillfälle att belysa sin mycket speciella situation. Ordföranden hänvisade till mötesordningen och att han tyvärr inte kunde göra något åt det.

När man kallade till omröstning hade 40 personer fått tala, 20 från varje sida.

Stämningen var, med några få undantag, hjärtlig och öppen och för det mesta var argumenten från båda sidor framförda i en lugn och saklig ton. Vid ett flertal tillfällen gjordes en paus för bön och eftertanke.

Såg just att den mycket välkända dagstidningen Washington Post uppmärksammat dagens händelse.

Dagens omröstning kommer inte alls att ändra på att vi i Sverige helhjärtat fortsätter att stödja våra kvinnliga pastorer och verka för att många fler duktiga kvinnor ges möjlighet att följa sin kallelse från Gud. Jag är övertygad om att Jesus kommer snart och att alla behövs för att förkunna Guds evangelium!

Be speciellt för våra kvinnliga pastorer!

Göran torsdagen den 9 juli 2015 07:22

 

Dag 5:

Bön gör under för förhandlingsklimatet

Det är måndag kväll här i San Antonio och den stora och mycket glädjande nyheten för oss är att Raafat Kamal blev omvald som ledare för vår division. I protokollet från gårdagens möte med valberedningen står det ”enhälligt” vilket visar att Raafat har ett stort stöd. För en liten stund sedan kom jag till hotellet från valberedningen där vi diskuterat fram förslag till divisionssekreterare och ekonomichef, men det resultatet kan jag naturligtvis inte avslöja förrän det officiellt röstats igenom i morgon.

Det ska villigt erkännas att jag och många andra blev lite frustrerade igår [söndag] eftersom det gick trögt att ta oss igenom förslag till ändringar i Församlingshandboken. Många hade synpunkter och förslag på ändringar i texten och tiden rullade iväg. Du kan läsa mer om det i artiklarna Spända förhandlingar och omvalda ledare och Patience in the middle of confusion.

Det var därför positivt att uppleva ett annat scenario idag då vi tog oss an ett ännu tuffare ämne – våra 28 läropunkter. Visst kom det fram synpunkter, men av någon anledning gick allt mycket smidigare än under gårdagen. Det självklara svaret på skillnaden är att många (förhoppningsvis alla) hade detta som ett speciellt viktigt ämne för både sin kvällsbön i går kväll och morgonbön i morse! Detta bådar gott inför kommande dagar.

Jag hoppas att du följer med i vår agenda som för första gången är tillgänglig för alla. Du hittar den här.

En sak jag inte nämnt är utställningshallarna där de som inte är låsta i möten kan vandra runt bland en brokig samling fantastiskt intressanta montrar. De flesta av Adventistsamfundets universitet, hälsoinstitutioner, bokförlag, producenter av tv- och radioprogram med flera presenterar sin verksamhet, och dessutom passar ett stort antal självfinansierade organisationer på att visa vad man gör för att sprida adventbudskapet. Själv har jag hittills bara hunnit med ett par snabba rundor inemellan möten för att försöka få en överblick av vad som finns. Jag hoppas innerligt att jag kan klämma in lite mer tid innan veckan är slut för det finns mycket intressant material att köpa (eller tigga sig till…) som vi kan ha användning för i vårt arbete i Sverige.

Under de många år Gloria och jag bott utomlands (på fem kontinenter) har vi lärt känna många personer och fått många vänner. När vi nu rör oss bland tusentals adventister från hela världen är det en ren fröjd att snubbla på den ena kära vännen efter den andra i korridorer, på hotellet eller under den nästan 1½ km långa promenaden till eller från möteslokalen. Några har vi inte träffat på ett par tre år, andra återser vi för första gången efter 30-35 år! Det blir många kramar och härliga samtal och det är ingen tvekan om att vi är en enda stor familj. Och vi är självklart inte de enda som upplever detta. Vi hör glädjetjut och ser folk som kramas, uppenbart glada över att se varandra igen.

Hoppas du tar tid att ”vara med” oss genom att titta på Hope Channel och lifestyletv. Programtablån hittar du i Rainers artikel som publicerades för en tid sedan.

Min vädjan är att du fortsätter att be för denna veckas mycket viktiga möten och de beslut som tas.

Din bror i Kristus, Göran

Göran tisdagen den 7 juli 2015 07:08

 

Dag 3:

Stora och komplicerade valprocesser

En fantastisk sabbat är över och en massa fyrverkerier lyser just nu upp kvällshimlen denna ”fourth of July”, alltså USA:s nationaldag.

Men vi konferensdeltagare behövde inte fyrverkerier idag för att komma i feststämning. Underbar musik, en fin sabbatsskola, en fantastisk predikan av den nyss omvalde sekreteraren G. T. Ng, ett mycket omväxlande eftermiddagsmöte om mission och ett avslutande kvällsmöte med inspirerande rapporter från den Nordamerikanska divisionen och Mellanöstern-Nordafrikanska unionen. En andlig fest som jag önskar att många hade fått uppleva!

Under vintern och våren har jag försökt inspirera personer jag mött att allvarligt planera för att åka till San Antonio i Texas och vara med på åtminstone en del av Adventistsamfundets tio dagar långa världskongress. Förhoppningsvis har några förverkligat drömmen och är redan här eller är på väg hit. Att vara med på en samling av denna storlek är en stor förmån och en erfarenhet jag önskar varje adventist skulle få minst en gång i livet.

Det är ovanligt många personer på Generalkonferensen (GC) som nu går i pension, och det kommer att bli mycket spännande i morgon (söndag) när valberedningen kommer med sina förslag till ersättare. Kommer man att ta någon från vår division? På kvällen samlas TED:s valberedning (i vilken jag ingår). Vi kan då stå inför situationen att någon eller några kan ha blivit kallade till arbete på GC. Vi måste då leta efter nya och kunniga personer med kapacitet att ta över.

I Sverige har vi vant oss vid en valberedningsprocess som inleds ca 4½ månad innan beslutsmötet. Förslagen ”stöts och blöts”, man tar referenser vid behov, de tillfrågade ges gott om tid för att ge besked. Här har vi bara några timmar på oss att välja (eller välja om) samtliga ledare – administration såväl som avdelningsledare! Och de som tillfrågas har sällan mer än någon timme på sig att bestämma sig. Familjeråd, bön, bön och mer bön, praktiska frågor… Allt på några timmar!

Jag är fullt övertygad om att Gud leder processen men känner ändå att vår praxis i Sverige är bättre för alla parter, och röster har höjts för att göra något liknande i andra unioner och till och med på GC-nivå. Men hjulen rullar fullt förståeligt långsamt i en stor och världsvid organisation.

Naturligtvis har du redan läst att Ted Wilson och G. T. Ng blev omvalda i går (fredag), och att vi fått en ny ekonomichef i Juan Prestol (som tidigare varit biträdande ekonomichef).

Röster har höjts i artiklar att valet av Ted i fredags inte gick rätt till. Visst var det väl så att valprocessen kunnat gå lite smidigare, men vad man än tycker om valet så är det helt klart att Ted hade ett stort stöd i valberedningen och att en överväldigande majoritet röstade ja (90% har nämnts men det är en grov gissning eftersom det gick väldigt snabbt och ingen räkning gjordes). Och det kom också jubel från de välfyllda läktarna och applåder från de flesta vilket tyder på att många gillade beslutet.

Visst är det så att många i salen, och kanske speciellt medlemmar i västvärlden, hade hoppats på en förändring, men oavsett personliga åsikter är det viktigt att man i en organisation arbetar med en positiv attityd och att vi alla använder våra förmågor för att Guds verk ska kunna gå fram på bästa sätt.

Min intention med denna ”blogg” inte alls är att ge fullständiga utläggningar av allt som händer här. För dig som vill ha djupreportage rekommenderar jag vår egen divisions hemsida www.ted-adventist.org som rapporterar kontinuerligt också ur ett nordeuropeiskt perspektiv.

Nu har ”fourth of July”-fyrverkerierna nästan upphört och det är dags att få några timmars sömn innan morgondagens viktiga möten tar vid.

Fortsätt att be för oss alla här, att Guds heliga Andes ledning ska vara uppenbar i allt som beslutas.

Vänligen, Göran

Göran: söndagen den 5 juli 2015 14:58

 

Dag 1: 

Teknikstrul och andlig atmosfär

De centrala delarna av den historiska staden San Antonio har nu intagits av tusentals härliga adventistsyskon från hela världen. Eftersom det är en bra bit att gå mellan hotell, utställningshallar, mötesrum, matsal och den enorma inomhusarenan ser det ut som ett brett lämmeltåg när alla rör sig fram och tillbaka under dagen, något som inte undgått lokalbefolkning och turister.


(Foto: Alejandro L Morgado)

Första dagen är avslutad och stämningen har varit mycket andlig och fin. Vid ett flertal tillfällen har vi haft långa bönestunder för att understryka att vi är här för att utföra det uppdrag Gud gett oss – att medverka till att vi som samfund ska bli ännu bättre på att sprida Guds evangelium till människor omkring oss.

För första gången vid en generalförsamling var det tänkt att de 2566 delegaterna skulle rösta elektroniskt, något som skulle kunna göra hela röstningsprocessen mycket smidigare, men till allas förvåning (och teknikernas förtvivlan!) registrerades bara 108(!) röster när vi testade systemet. Trots ett frenetiskt felsökande fungerade det ännu inte tillfredsställande på eftermiddagen. Säkert får teknikerna inte sova i natt tills systemet fungerar till 100%!

En av de saker Gloria och jag uppskattar, och naturligtvis många andra, är god musik och under en generalkonferenssamling har man engagerat många av de bästa musiker och sångare vi har. Orkestrar, körer och solister från Nya Guinea, Chile, USA och allt däremellan har redan välsignat oss med himmelska toner, och detta är bara första dagen ...

Den stora valberedningsgruppen utsågs i eftermiddags och började sitt arbete redan i kväll. Man har inte många dagar på sig att föreslå namn till ordförande, sekreterare, ekonomichef och avdelningsledare. Några kommer säkert att bli omvalda men det är ovanligt många på Generalkonferensen som går i pension i år så valberedningen kommer att få ett svårt jobb att hitta lämpliga personer till alla vakanser. I nästa vecka kommer vi att välja ledare för vår division.

På kvällsmötet framförde Ted Wilson en fin, informativ och uppskattad rapport för den gångna femårsperioden.

Jag hoppas att du tittar på Hope Channel och LifeStyleTv som sänder enligt schema du hittar på Häng med på generalkonferens!.

Rainer skrev en utmärkt artikel som jag rekommenderar. Du får där en god inblick i vad som kommer upp på våra möten: De här frågorna diskuteras och beslutas.

Som du ser av agendan är det många viktiga saker som ska diskuteras och bestämmas så jag vädjar till dig att fortsätta att be för våra möten!

Göran: fredag den 3 juli 2015 07:10