Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Framstående hälsoledare uppmanar till medkänsla, oavsett orsak

Dr Landless beskrev de medicinska beläggen för orsakerna till och förekomsten av homosexualitet.

Sjundedags Adventistsamfundet främsta hälsoledare sade att det inte finns någon tydlig modell för att förstå varför vissa individer är homosexuella, han menar att det handlar om ett ”komplext samspel av genetiska och miljömässiga faktorer.”

Under sitt anförande på onsdagen vid samfundets konferens om sexualitet, illustrerade dr Peter Landless, ledare för generalkonferensens hälsoavdelning, med både ord och bilder hur komplex fortplantningen är och de genetiska avvikelser och störningar som ibland uppstår.

Han gjorde sin presentation i Cape Town International Convention Centre i Sydafrika, där Adventistsamfundet generalkonferens hade samlat delegater från hela världen till ett möte under temat: ”Till Guds avbild: Skriften. Sexualiteten. Samhället.”

Den fyra dagar långa konferensen handlade om hur Sjundedags Adventistsamfundet borde möta erfarenheten av homosexualitet och alternativa sexualiteter. Föredragshållare har under dessa dagar påtalat eventuella konsekvenser som hbt-frågorna kan ha för samfundets pastorala arbete för individer, anställningsförfaranden, driften av samfundets utbredda utbildningssystem och hälso- och sjukvårdsinrättningar.

Dr Landless uppmanade till medkänsla för de som lever i homosexuella relationer, men bekräftade också samfundets bibliska hållning om äktenskapet som en förening mellan en man och en kvinna.

Tidigt i sin presentation tillrättavisade han en kommentar som han hade råkat höra under konferensen i en paus: ”Jag har till och med hört sägas vid denna konferens att vi pratar om 'de där människorna' ”, sa han. ”Vi talar om medmänniskor på livets resa.”

Landless som blev ledare för Adventistsamfundets hälsoavdelning vid generalkonferensen förra året, är född i Sydafrika. Han är internationellt känd som specialist i nukleär kardiologi och har tidigare arbetat på Johannesburg Hospital och tjänstgjorde i den nyligen avlidna president Nelson Mandelas team av hjärtspecialister. Han är också ordinerad pastor med betydande erfarenhet av pastorsarbete.

Läkaren inledde sitt anförande med en detaljerad översikt över fortplantningsprocessen och de genetiska variationer som kan förekomma. Han berättade om ett barn som föddes med oklar könstillhörighet – ett tillstånd som kallas adrenogenitalt syndrom – och om hur fadern avvisade barnet.

”Om pappor och släktingar avvisar ett barn som föds med sådana ovanliga betingelser, hur ska församlingen göra?” frågade Landless publiken. ”Borde den handla annorlunda?”

Homosexuella män har ofta anatomiska skillnader i hjärnan, sa han. Obduktioner på homosexuella och heterosexuella män har visat att det finns skillnader, men det är oklart om variationen är orsakande eller bildade, sa Landless, eftersom de undersökta populationerna varit små. Skillnaderna visar att många homosexuella män har en större suprachiasmatisk kärna (som är involverad i att bestämma dygnsrytmen), samt större tvärförbindelser i hjärnan (som sköter kommunikationen mellan hjärnans vänstra och högra halvor).

Vissa forskare, menar Landless, är övertygade om att det finns en genetisk förklaring till homosexualitet, där några söker efter en ”homosexuell gen”, men det finns ingen enighet om orsakerna till homosexualitet vare sig i den medicinska litteraturen eller bland professionella psykologer. ”Juryn har definitivt inte kommit fram till något beslut”, sa han.

Homosexuella har en något högre risk för tilltagande livsstilssjukdomar, som högt blodtryck och en ökad kardiovaskulär ålder i förhållande till deras faktiska ålder. Och lesbiska kvinnor har 3,2 gånger större risk att dö i bröstcancer än heterosexuella kvinnor.

”Det finns mycket stora vårdbehov inom hbt-gruppen”, sa Landless. ”Vi som adventister är idealiskt utrustade och situerade att nå ut till dem. Vi som kyrka måste se på oss själva och förstå: 'Vem är min nästa?' ”

Efter Landless föredrag sa flera delegater att de uppskattade hans medicinska överblick och hans uppmaning både till medkänsla och till att upprätthålla kyrkans bibliska syn.

”Han gav en motbild till den fysiologiska bilden av hälsa och visade också den fulla omfattningen av hur brutenhet kan se ut”, sa Audrey Andersson, divisionssekreterare i den Transeuropeiska divisionen, baserad i England. ”Folk kan välja hur de reagerar på andras brutenhet.”

Onaolapo Ajibade, divisionssekreterare den Västra-Centralafrikanska division, baserad i Elfenbenskusten, sa att eftersom det inte finns någon känd orsak till homosexualitet, finns det heller inget ”botemedel”.

”Under tiden måste vi anamma en kristen inställning”, sa Ajibade. ”Eftersom vi inte vet orsaken, måste vi visa medkänsla.”

Innan han kom till mötet ifrågasatte Ajibade om det var värt besväret och kostnaden.

”Från början tyckte jag att detta möte inte behövdes, men efter att ha kommit hit och efter att ha lyssnat på alla presentationer, är jag övertygad bortom allt rimligt tvivel att det var värt det”, sa han. ”Samfundet tar ett andligt steg för att utrusta oss att hjälpa våra bröder och systrar som har denna erfarenhet.”

ANN