Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

}
Dela

Eskalerande religiösa konflikter i Nigeria påverkar Adventistsamfundet

Smågruppsevangelisation får uppsving när säkerhetshoten gör offentliga möten omöjliga.

Adventistsamfundet i Nigeria ser en nedgång i kyrkobesök och några kyrkor har stängt i den förvärrade religiösa konflikten i landet.

Den extremistiska islamistgruppen Boko Haram har tagit på sig ansvaret det ökande antalet attacker mot kristna kyrkor sedan slutet av förra året, vilket har orsakat det pågående sekteristiska våldet mellan muslimska och kristna grupper i nordöstra Nigeria.

Utöver upploppen, tog landets regering nyligen bort energisubventionerna, vilket har fördubblat priset på bensin och lett till landsomfattande strejker och demonstrationer. Nyhetsrapporter visar att nigerianerna är rädda för fortsatt oro.

Samtidigt har den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie uppmanat religiösa ledare landet att protestera mot våldet, rapporterade The Guardian förra veckan.

"Kristna ledare måste fortsätta att predika fred och gemenskap, så att kristna inte hämnas", sa Adichie till The Guardian. "Muslimska ledare måste gång på gång fördöma våldet mot kristna och göra klart att Boko Haram inte representerar nigeriansk islam", sade hon.

Adventisterna i landet har ägnat de senaste dagarna åt fasta och bön för den pågående situationen. Samfundets ledning uppmuntrar medlemmarna att träffas i smågrupper och undvika stora offentliga religiösa sammankomster. Större evangelisationsaktiviteter utomhus har lagts på is på grund av utegångsförbud och den bräckliga säkerhetssituationen, säger samfundsledare.

Enligt en rapport från nordöstra Nigerias konferensordförande Bindas Stephen Haruna, har Adventistsamfundet inte lidit sakskada eller förlust av liv. Men vissa enskilda medlemmar har fått sin egendom plundrad och nedbränd.

"Situationen i norra Nigeria visar hur bristen på religionsfrihet kan påverka kyrkornas liv, och varför vi måste främja och kraftfullt försvara denna grundläggande frihet innan det är för sent", säger John Graz, religionsfrihetstalesperson för Adventistsamfundet internationellt.

Kyrkobesök i nordöstra Nigeria har sjunkit drastiskt, vilket har lett till att församlingar upplösts i vissa regioner där de flesta medlemmarna är resande affärsidkare som har återvänt till sina hemregioner. På andra ställen har pastorerna flytt sina församlingar av rädsla för att dödas.

Situationen har skapat en våg av smågruppsevangelisation, säger samfundsledare. De nigerianska adventisterna anstränger sig för att sprida adventhoppet i mindre skala medan samfundsledarna i landet ber om världssamfundets förböner och stöd.

Gilbert Weeh / ANN / Rainer Refsbäck