Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Minnesord

En distinkt radioröst har tystnat
Dela

En distinkt radioröst har tystnat

Efter Radio Adventkyrkans blygsamma närradiostart i närradioföreningens gemensamma studio i Stockholm, i maj 1979, kom radioevangelisationen att bli Siv Molins verkliga livsuppgift.

Siv Molin föddes i Mariefred den 26 november 1931, och efter realexamen utbildade hon sig till kartriterska. 1954 gifte hon sig med René Molin och tillsammans fick de barnen Suzanne, Ronny och Björn. Siv somnade stilla in den 13 december 2021 och sörjs av barn och barnbarn och många vänner. Sivs kusin, Ove Lund, introducerade henne till adventisternas tro, och hon döptes av pastor Eric Sunnermo den 12 maj 1956.

Allt som Siv hängav sig åt genomförde hon med stor entusiasm: barn- och ungdomsarbete i Stockholms församling och som ledare på Västeräng; tjänsten som sekreterare på Adventistsamfundets huvudkontor och arbetet som diakonissa i Adventkyrkan; samt engagemanget Stockholms södra Adventistförsamling. Men det är i radiostudion som hon finner sin stora passion, och hon leder Radio Adventkyrkans arbete i Stockholm i drygt 30 års tid.

Den första egna studion togs i bruk i november 1979 och det första förinspelade programmet tog hela kvällen och natten i anspråk för inspelning och redigering. Klockan halv sex på morgonen kunde man andas ut, då var man äntligen färdig för sändning samma dag.

”Radioradarparet” Alpo Ståhlberg och Siv utgjorde en sällsynt kombination av synergi. I produktionerna som ofta växte fram ur livliga diskussioner fick de fram det bästa från varandra gällande innehåll, teknik och musik samtidigt som de båda ständigt strävade för att radion skulle utvecklas och bli bättre. Med en underliggande humor, livsglädje och djup övertygelse i sin kristna tro tog de sig an uppgiften att hantera seriösa och allvarliga teman och förvandla dem till lättlyssnade radioprogram. De producerade program om hälsa och livsstilsfrågor, om biblisk tro och teologi och om livets mening. De intervjuade intressanta personer, tex SAS Janne Carlzon, genomförde nattsändningar live, de gick ut på stan och intervjuade människor, de kallades att undervisa eleverna vid medialinjen på Kaggeholms Folkhögskola, med mera.

Radio Adventkyrkan blev tidigt känd för kvalitet och nytänkande och fick beröm av professionella producenter på Sveriges Radio. Bilden av ett humla som flyger trots att det är aerodynamiskt omöjligt var radions varumärke och inspirerade Siv till att kämpa i både med- och motgång. Vid en ceremoni i Göteborg tilldelades Siv en plakett av Adventist World Radio för 35 års trogen tjänst.

Siv var snabb i tanken och alert i kommunikationen med sina intervjuobjekt och månade om att ha substans i programmen. Rösten var distinkt, välartikulerad och kom att bli ett signum för stationen.

För den som vill påminna sig om Sivs radioröst eller ta del av lite mer närradiohistoria, så kan du se och lyssnar mer här.

Lyssnarna engagerades genom Radioklubben som bjöd in till provsmakning av vegetarisk kost, rabatt på olika produkter, föreläsningar med mera. Stora mängder av litteratur distribuerades till lyssnarna som ringde efter programmen.

”Man ska inte sitta i panelade hus, man ska investera sina pengar till Guds hus” brukade Siv säga. Siv och Alpo konstaterade att radion inte är ett arbete, utan en livsstil. Deras engagemang stimulerade många andra till att bli kreativa radioproducenter, och som allra mest fanns det 18 radiostationer inom Radio Advent i Sverige.

Siv var en hängiven och stark personlighet som aldrig hade långt till skrattet. Hon brann för att sprida den tro som var så viktig för henne. En radioproducent får inte alltid möta mottagaren av budskapet och se ett mätbart resultat, utan måste ständigt fortsätta att utföra sin kallelse. En dag i Guds rike kommer Siv att få möta radiolyssnare som funnit vägen till Jesus tack vare hennes trogna arbete. Sivs röst har tillfälligt tystnat men kommer åter att ljuda då hon väcks till liv för att lovsjunga sin Gud och Skapare, Jesus Kristus.

Närmast sörjande är barnen Suzanne, Ronny och Björn med familjer.

Närradiovänner

Begravningen kommer att ske i en mindre krets den 13 januari kl. 14.00, Skogskapellet, Skogskyrkogården, Stockholm. Minnesgåvor tas gärna emot till förmån för Adventist World Radio (AWR) via Adventistsamfundet (151378-7 pg | 269-9973 bg | Swish: 123 4194 148). Skriv ett meddelande till minnesgava@adventist.se med information om vad som ska stå i minnesadressen.