Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Ekebyholm har Hjälpaktion året om

Man kan säga att vårt Hjälpaktionsår är indelat i olika faser.

Under vintern och vårvintern har vi försökt ha några bildvisningar eller konserter som värmer i vintermörkret. Tidigare år har Hans Löfgren berättat om sina resor till varmare länder, men även till Grönland.

I år har Howard Torstensson tagit oss med på en resa till Australien. Han visade oss bilder och berättade om när han hälsade på sin bror Jonas. Det gav oss många glada skratt. I år har vi också fått uppleva en härlig Hjälpaktionskonsert då vi lyssnat till unga lovande musiker. Den konserten arrangerade Ann Sarpong.

Inder sommarhalvåret är det främst vår Loppisverksamhet som ger oss pengar till Hjälpaktion. Vi lånar den gamla Järnboden av skolan och har öppet den första söndagen i månaden f.o.m. maj t.o.m. första söndagen i oktober. Under juni och juli har vi öppet oftare. Detta är en trevlig verksamhet, eftersom den ger oss många positiva kontakter med folk som bor runtomkring Ekebyholm. I år har vi fått in drygt 36 000 kr.

På hösten gläds vi åt allt vi skördat i våra trädgårdar och ställer då till med en Hjälpaktionsauktion. Inte nog med att vi skördar i trädgårdarna utan många bakar och saftar och syltar. I år var Sam Sjölander först på plats. Han hade räknat timmarna tills auktionen skulle börja, för han tyckte det skulle vara så spännande att springa ut med varorna till dem som vunnit budgivningen. Han blev själv lycklig vinnare av en stor pumpa. Denna kväll fick vi in den otroliga summan av 40 600kr, men sen finns det också de som kan ropa in en flaska svartvinbärssaft till 1000 kr eller betala nästan vad som helst för att få en burk av Rebeccas rumänska ajvar.

Sen sätter vi igång med förberedelserna för julmarknaden. Den brukar gå av stapeln första advent. Förra året kunde vi tacka Gud för ett vackert och stämningsfullt första advent med -13 grader C, då vi kunde erbjuda skoterturer. I år kunde vi tacka Gud för +10 grader och att de besökande då vågade köpa våra blomsterarrangemang, eftersom de inte var rädda att blommorna skulle frysa på vägen hem.

Nu har det blivit tradition att Anneli Rudholm och Mirelle Mattas bakar ett pepparkakshus av något slag. Det utgör första pris i ett lotteri. I år hade de bakat ett vackert hus på landet. I trädgården fanns jordkällare, utedass, hundkoja, växthus och t.o.m. en kompost med en grep i. Ni förstår att de lotterna är lättsålda.

Många är de som hjälper till med att baka allt från pepparkakor till tunnbröd, sylta, koka knäck, göra finska kålrotslådor, binda kransar, sticka sockor, mössor och halsdukar, göra skärbrädor och annat hantverk. Många är de som hjälper till under själva julmarknaden.

Många besöker den speciellt under de första hektiska timmarna. Före detta elever, nuvarande elever med föräldrar, folk från bygden, församlingsmedlemmar, ja alla är välkomna. En mamma berättade för mig att sonen inte var så hågad att komma till julmarknaden nu längre, men familjen hade en tradition som inte heller han ville missa, att få sitt namn skrivet på ett pepparkakshjärta. Sammanlagt fick vi in drygt 22.000 under den söndagen.

Vi hoppas och ber att dessa pengar ska hjälpa människor i Afrika och Asien till ett bättre liv, som är lite enklare att leva, att det ska värma deras hjärtan precis som det värmt våra hjärtan när vii har fått hjälpa till.

Birgitta Rudholm Hällbacka som ansvarat för de flesta hjälpaktionsaktiviteterna på Ekebyholm.