Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Digital gemenskap kring Herrens bord
Dela

Digital gemenskap kring Herrens bord

Inför påsken så kommer många församlingar att vilja fira Herrens måltid även om vi inte kan samlas i kyrkorna. Du kan vara med och fira Herrens måltid även hemma tillsammans med din församling i en zoomgudstjänst eller följa gudstjänsten som sänds via AdventistPlay.se från Ekebyholm under påskaftonen.

Här får du lite information om hur du eller ni där hemma kan förbereda er för Herrens måltid i hemmet!

Tvättade fötter

Adventister följer Jesus uppmaning i Johannes evangelium 13:14: ”Men om nu jag som är er Herre och Mästare har tvättat era fötter, då är också ni skyldiga att tvätta varandras fötter.” För adventister är det en symbolisk handling som visar oss Guds kärlek genom Jesus sätt att ödmjukt bli människa för att ta hand om smutsen från vår dagliga vandring genom livet. I vår efterföljelse räcker vi denna kärlek vidare genom att böja oss inför varandra, bära varandras bördor och förlåta varandra, vilket vi påminner oss om i denna symbolhandling.

De som vill och delar sitt hushåll med någon kan i förväg tvätta varandras fötter innan gudstjänsten sänds på adventistplay.se. Det kan göras när det passar i familjen eller under pausen mellan bibeltimman och gudstjänsten. Vi kommer inte att hålla någon paus under själva gudstjänsten för fottvagning.

Bröd och vin

Herrens måltid, eller nattvarden som den ofta kallas, instiftades av Jesus i den gammaltestamentliga påskmåltiden som firades kvällen innan Jesus dödades på korset. Påskmåltiden är en glädjens segerfest. Jesus tog för judarna välkända symboler i påskmåltiden, osyrat bröd och vinbägare, och förklarade att dessa berättade om hans kropp och blod som skulle offras som det verkliga Guds påskalamm för att ta bort världens synd.

”Medan de åt tog Jesus ett bröd, och när han hade tackat Gud för det, bröt han det och gav det till sina lärjungar och sa: ’Ta detta och ät, för det är min kropp.’ Sedan tog han en bägare och tackade Gud och gav den till dem och sa: ’Drick av det allihop, för detta är mitt blod, förbundsblodet, som ska utgjutas för många till syndernas förlåtelse’ ” (Matt. 26:26–28).

Under vår livesända gudstjänst den 3 april kommer vi att dela bröd och druvjuice för att minnas Jesus död för oss i våra hem.

Förberedelser

Förutom de andliga förberedelserna det innebär att komma till Herrens bord, finns det också praktiska förberedelser som du kanske inte är van vid. Det är kanske någon annan i kyrkan som har det ansvaret när församlingen firar på plats tillsammans.

Du kan förbereda hemma genom att baka någon form av osyrat bröd (förslag på recept ges nedan). Har du inte möjlighet att baka finns det en del kex eller tunnbröd i livsmedelsbutikerna som är bakade utan jäsning (läs på innehållsförteckningen och försök hitta något som innehåller så få tillsatser som möjligt). Detta gäller givetvis även glutenfria alternativ. Köp också hem druvjuice. Det kan vara svårt att hitta naturligt pressad druvjuice i butikerna, de flesta är gjorda från koncentrat och kan innehålla annat än bara druvjuice. ”Vitafit Grape Juice” (finns på butikskedjan Lidl) ska vara pressad druvjuice som inte kommer från koncentrat. I vissa större och välsorterade Systembolagsbutiker kan det finnas alkoholfri druvjuice från Israel. Men hittar du inte dessa alternativ, så går det givetvis bra även med druvjuice som kommer från koncentrat (exempelvis ”Fontana Druvjuice” som finns i flera större livsmedelsbutiker).

Finns det någon äldre eller ensam person i församlingen som kan behöva din hjälp att baka eller handla? Kolla gärna med pastorn eller diakonin i församlingen om du behöver hjälp eller kan ge hjälp. Var noga med hygienen när du hjälper äldre eller någon i riskgrupp med bakning och inköp.

Har du barn hemma som du önskar ska delta, tänk på att förbereda även dem på vad Herrens måltid betyder. Låt barnen vara med även i de praktiska förberedelserna. Läs gärna bibelberättelserna med barnen om Jesus sista måltid och död på korset. Förklara vad Jesus har gjort för oss och varför vi ska minnas detta genom att äta bröd och dricka druvjuice på det här sättet. Påminn barnen om att varje gång vi äter och dricker (under alla måltider) så tackar vi Gud för hans gåvor till oss som ger oss liv och gör att vi kan leva och växa. På samma sätt är det att ha Jesus i våra liv, att varje dag leva tillsammans med Jesus och läsa och ta emot hans löften om förlåtelse, nåd och kärlek. Då växer vi i tro och gemenskap med Gud och kan tjäna människor med hans kärlek.

Så genomför vi gudstjänsten

Duka gärna fint där du eller ni sitter och deltar i gudstjänsten, kanske med ljus och fem röda rosor för att påminna om Jesus fem sår under korsfästelsen.

När pastor Tobias ber tackbönen över bröd och vin och bryter brödet och delar druvjuicen i glas, kan du göra detsamma hemma, tillsammans med alla andra som följer med i gudstjänsten i sina hem och med dem du eventuellt har hemma hos dig.

Vi hoppas och ber att detta ska bli en välsignad stund då vi tillsammans och i gemenskapen vi har i tron på Jesus Kristus kan förkunna hans död till dess han kommer tillbaka. Vi sitter kanske långt ifrån varandra, kanske isolerade och utan närmare kontakter sedan länge. Men Jesus är alltid nära när vi ber, läser eller hör hans ord och tar del av de gåvor han ger oss vid sitt bord.

När vi nu på grund av den pandemi som råder måste samlas på olika håll i våra hem blir kanske denna andliga gemenskap som vi längtar efter med våra trossyskon något extra påtaglig och viktigt. Den är inte mindre viktig eller verklig än den gemenskap vi känner med vår herre Jesus Kristus som vi väntar på att få möta snart.

Rainer Refsbäck
missionssekreterare

 

Recept på osyrat bröd

För ett glutenfritt nattvardsbröd kan mjöl i recepten nedan bytas ut mot glutenfritt havremjöl eller någon annan glutenfri mjölblandning.

 

Traditionellt matsabröd (används i den judiska påskmåltiden)

  • 6 dl grahamsmjöl (eller hälften kornmjöl)
  • 2,25 dl vatten

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och vatten med en träsked (det går bra att byta ut hälften av grahamsmjölet mot kornmjöl).
  2. Sikta lite mjöl över degen, mjöla in händerna och knåda degen lätt i 3 minuter.
  3. Dela degen i 6-8 bollar, rulla dem runda med mjöliga händer. (Matsa i kexstrorlek kan göras med mindre degbollar).
  4. Olja in en bakplåt.
  5. Platta till dem till kakor, 12-13 cm i diameter. Använd en kavel för att få dem släta. Stick med en gaffel i kakorna, så att de inte sväller upp.
  6. Grädda dem i 250°C i ugnen i 10 minuter.
  7. Tag ut dem och servera omgående om du vill ha dem mjuka.
  8. Annars ska de stå kvar i den avstängda ugnen och svalna långsamt. Då får de konsistensen av knäckebröd och kan förvaras i sluten burk under lång tid.

(Kan göras med halv sats också. Brödet som inte används till Herrens måltid kan t.ex. ätas med mjukost till en god soppa).

Receptet hämtat från Bibeln bjuder till bords, Bokförlaget Cordia.

 

Nattvardsbröd alternativ 1

  • 2,5 dl grahamsmjöl och/eller kornmjöl
  • 1-1½  krm salt
  • 2 msk kallt vatten
  • 4 msk olivolja eller rapsolja

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  2. Rör ut men vispa inte vatten och olja i en kopp.
  3. Häll i vätskan i mjölblandningen och blanda ihop ingredienserna med en gaffel till konsistensen av en tjock pajdeg.
  4. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till ca 3-5 mm tjocklek (ungefär som ett pajskal).
  5. Skär ut kakor i önskad storlek med kakformar eller med en matkniv, pricka kakorna med en gaffel och lägg på ett mjölat bakplåtspapper på en ugnsplåt. Vill man göra det lätt att bryta brödet i lagom stora bitar behöver man markera detta i brödet genom att pricka med en gaffel eller trycka lätt med matkniv.
  6. Grädda i 230°C under 10–15 minuter. Var uppmärksam under de sista 5 minuterna så att inte brödet blir brunt eller bränt. Olivoljan gör att brödet lätt blir bittert eller starkt i smaken om det blir bränt.

Receptet hämtat och omvandlat från Seventh-day Adventist Deacon’s and Deaconess’s Handbook.

 

Nattvardsbröd alternativ 2

  • 2,5 dl grahamsmjöl och/eller kornmjöl
  • 1-1½  krm salt
  • 3 msk olivolja eller rapsolja
  • 4 ½ msk kallt vatten

Gör så här:

  1. Blanda oljan med saltet i en bunke. Tillsätt sakta vattnet medan du hela tiden vispar oljan med en gaffel till en tjock vit kräm.
  2. Tillsätt sedan mjölet under omrörning och rör snabbt ihop till en deg.
  3. Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda degen ordentligt i 5–6 minuter tills degen håller ihop bra.
  4. Kavla ut degen till ca 3-5 mm tjocklek (ungefär som ett pajskal).
  5. Skär ut kakor i önskad storlek med formar eller med en matkniv, pricka kakorna med en gaffel och lägg på en smord ugnsplåt eller ett oljat bakplåtspapper. Vill man göra det lätt att bryta brödet i lagom stora bitar behöver man markera detta i brödet genom att pricka med en gaffel eller trycka lätt med matkniv.
  6. Grädda i 200°C. Brödet ska bar få en lätt bynt yta. Var uppmärksam under hela tiden så att inte brödet blir bränt, eftersom det gör brödet bittert (inte minst om du använt olivolja).

Receptet hämtat och omvandlat från Seventh-day Adventist Deacon’s and Deaconess’s Handbook.