Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Blomstedt mottog medalj ur kungens hand

I en repetitionspaus gick dirigent Herbert Blomstedt upp till kungliga slottet i Stockholm för att ur kungens hand motta Serafimermedaljen. Mötet med kung Carl XVI Gustaf skedde kl 15.30 på torsdagseftermiddagen.

Egentligen skulle Herbert ha fått ta emot medaljen redan den 15 juni men han var för upptagen för att kunna åka till Sverige för den högtidliga medaljförläningen. På sin 85 årsdag gjorde han det han tycker allra mest om, han dirigerade Wienerfilharmonikerna under deras sommarturné. Trots sina 85 år är Herbert mycket efterfrågad över hela världen som gästdirigent. Men så är han också idag Sveriges obestritt främste maestro.

Men sedan några dagar befinner sig Herbert i Sverige för att repetera inför Östersjöfestivalens finalkonsert på lördagskvällen den 1 september i Berwaldhallen i Stockholm. Där uppförde han Beethovens 70 minuter långa Symfoni nr 9 med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören, Gustaf Sjökvists Kammarkör och solister. Konserten var slutsåld, men kan avnjutas live på P2 Live Klassiskt (ett intrssant studiosamtal om och med Herbert kan höras 01:18:40 in i programmet, innan konserten tar vid).

Musik special om Herberts liv

Konserten är Östersjöfestivalens hyllning till den 85-årige ”dirigentnestorn” och kulmen på en sommar fylld av uppmärksamhet ägnad Herbert Blomstedt. Sveriges Televisions musikchef Camilla Lundberg har med anledning av födelsedagsfirandet sammanställt en 1 timmes dokumentär för SVT Musik special: "Herbert Blomstedt - världens dirigent" om hans liv, musik och tro. Detta program finns tillgängligt på svtPlay en månad framöver.

- Jag tyckte Camilla Lundberg gjort ett utomordentligt fint program, säger Herbert som dagarna innan fått se en förhandsvisning. Hon har haft ett oändligt stort material att ösa ur och jag var spänd på vad hon valt ut.

Herbert är särskilt glad över att programmet också visar en hel del om den kristna tro som ligger honom varmt om hjärtat. Camilla Lundberg har även besökt Adventkyrkan i Luzern och tagit bilder när Herbert spelar ett koralförspel av Bach på kyrkans fina orgel. Även klipp ur en tidigare intervju av Lars Tilling om Herberts tro har tagits med.

- Jag tror programmet kan bidra till att riva ner murar och ta bort fördomar som många människor har emot adventister och emot den kristna religionen över huvud taget, säger Herbert.

Livet med Gud en brottningskamp och en lovsång

I den kristna dagstidningen Dagen uppmärksammas Herbert Blomstedt inför helgen i en intervju om just Beethoven och hans brottning med Gud.

– Han levde hela sitt liv i dialog med Gud. Han kämpade med Gud. Det tycker jag är ett vittnesbörd gott som något. Bibelns Jakob kämpade med Gud. Den som inte kämpar med Gud kan man lätt misstänka tar det för lättvindigt, säger Blomstedt.

Beethovens Symfoni nr 9, vars fjärde sats också är känd under namnet Till Glädjen, avslutas med ett tenorsolo som konstaterar att det måste finnas en Gud.

– Om man ser livet som en stor lovsång till Gud, blir livet annorlunda.

– Så ser jag mitt liv, avslutar Herbert Blomstedt intervjun i Dagen.

Rainer Refsbäck