Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Återbesök från Uganda

Under hösten 2010 åkte några unga pastorer från Sverige tillsammans med ett par från Danmark med Willy Aronsen till sydvästra Uganda för ett utytesprogram som sponsrats via ADRA Sverige av Sida och Svenska missionsrådet.

Du kan läsa en reflektion som David Cederström hade från det besöket här.

Inför påskveckan kom så fyra lättklädda ugandier med flyg upp till ett vårigt Sverige för en svarsvisit. Ett par timmar efter ankomsten tog jag denna bild på dem när de besökte Adventist Media, från vänster: Koojo Lambert är ungdomsledare i sydvästra ugandiska missionen; Kabugho Rhommin är lärare och ansvarar för kvinnorverksamheten i missionen; Matte Daniel var tidigare ledare för missionen men valdes nyligen till missionssekreterare i den ugandiska unionen; och längst till höger Bwambale Robert som är kaplan på en skola med 450 elever som drivs av adventisterna.

Området som de kommer ifrån och som tidigare de svenska pastorerna besökte heter Rwenzori bergsbygd och är en nationalpark. Här är man långt från civlisationen och myllret i Ugandas huvudstad Kampala. En av tio kanske äger en cykel och bilar syns sällan till. Här är många fattiga och saknar utbildning.

Willy Aronsen, som fungerade som gruppens värd, berättar att besöket var omtumlande för dem på flera sätt. Dels att se vårt materiella välstånd och en annan kultur - endast två av dem hade tidigare druckit kallt vatten och sett is. När de var på Ekebyholm var det +2 grader och i Malmö var det +22, så de fick verkligen uppleva svensk vår. När de deltog i Ambassadörer för Kristus-veckan i Malmö fick de inspiration också för sitt arbete bland ungdomar om hur man förhåller sig till relationer, sex och samlevnad som kristna. Att det finns människor i den rika världen som bryr sig om moral var överraskande för dem.

- Det var verkligen en höjdare, berättar Willy om besöket. De fick med sig så oändligt mycke av den här resan.

Några glimtar från resan

Här sammanfattar Willy kort några hållpunkter i deras besök.

Besöket inleddes på Ekebyholm tisdagen den 12 april med lunch och inkvartering. Där besökte man som sagt också Adventist Media och fick in inblick i förlags- och medieverksamheten och det historiska arkiv som finns i byggnaden. Sedan bar det av till Stockholm och Adventistsamfundets kontor. Där skaffade Willy fram lite varmare kläder för gruppen. Gruppen fick också träffa de som arbetar där och samtala med missionsekreterare Daniel Hailemariam och missionsföreståndare Bobby Sjölander.

Med Mats till Västerås

Pastor Mats Gille hämtade Bwambale Robert för att han skulle få se verksamheten i Mats församlingar, Västerås och Uppsala, innan färden gick till Malmö och Ambassadörer för Kristus under påskveckan.

Med Karin till Linköping

Pastor Karin Rudholm kom från Linköping och gjorde tillsammans med Kabugho Rhommin studiebesök i Ekebyholmsskolans klasser fram till den första helgen, då det bar av till tonåringarna på Nyhyttan och sedan besök i Linköpings Adventkyrka.

Med Willy till Malmö

Willy Aronsen tog med sig Koojo Lambert som är ungdomsledare för 16 000 ungdomar och Matte Daniel. Först till Norrköping där Bibellinjen+ hade en återträff. Där filmade Ulrik in ett par andakter med Lambert och Daniel som du kan se här (Daniel Mattes andakt och Lambert Koojos andakt). På väg ner till Malmö besöktes även Gränna och samfundets ekonomichef Ronny Hermansson. Och i Jönköping träffade man på Carsten Berglund som är ADRA Sveriges direktor. ADRA Sverige sponsrar ju detta utbyte tillsammans med Sida och Svenska missionsrådet.

I Jönköping höll man möten tillsammans med de ugandiska ungdomar som bor i Adventkyrkan där och som driver ungdomsverksamheten i församlingen.

Man hann också med ett besök i Vaggeryd och pastor Nils-Erik Lundberg som fick ge en historisk tillbakablick på samfundets utveckling i Sverige.

Väl i Malmö deltog man i arbetet med Ambassadörer för Kristus som Adventkyrkan och LifeStyleTv arrangerar. Det handlade om att dela ut flygblad med inbjudningar till möten, förbereda livsstilsutställningen LifeStyle Expo i ett köpcentrum men också att få delta i mötena som hölls. Mötena gjorde starkt intryck inte minst det möte om parrelationer som hölls av LifeStyleTV:s grundare Claus och Theresa Nybo och medarbetarna Daniel och Antonella Pedley. Just hur kristna ska förhålla sig till varandra när det gäller parrelationer, sex och äktenskap är något som de ugandiska besökarna brottas med om hur de ska förmedla. Här fick de inspiration att ta tag i frågan rakt på sak.

Tung reslast hemåt

Vistelsen i Sverige avslutades med att man efter att ha sett landet mellan Uppsala och Malmö gjorde en turistdag i ett vårsoligt Stockholm i början på förra veckan. Rosenbad, Riksdagen och Slottet pekades ut på väg till djurgårdsfärjan som skulle ta sällskapet till Gröna Lund och Skansen. Det var den första båtfärden någon av de ugandiska besökarna någonsin gjort i sitt liv. Sedan bar det av till Arlanda och färden hem till Uganda igen. När de kom hade de knappt en väska med sig med sina tillhörigheter, när de åkte hade de minst två stora väskor var fyllda med gåvor och saker de behöver. Men också nya tankar och idéer och inspiration i sitt arbete i Rwenzori bergsbygd.

Rainer Refsbäck