Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

Dela

Alla avsnitt av Reformationsresan nu på HopeChannel Sverige

Reformationsresan, en videoserie i sju delar med syfte att förklara några av kärnpunkterna i reformationen. 

”Detta är viktiga händelser som utspelade sig för 500 år sedan” säger Transeuropeiska divisionens kommunikationsledare Victor Hulbert. ”Men vi behöver göra det relevant för dagens samhälle.” För att göra detta tog Victor hjälp av Dejan Stojković, en ung pastor och ungdomsledare som har en egen videoblogg. Hans speciella humor tillsammans med Victors journalistik och videografikern Selakovićs artistiska kreativitet hjälps åt att skapa den länken.

”Fråga en tonåring eller ung vuxen om reformationen och de kommer stirra blankt på dig”, säger Stojković. ”Jag gjorde en undersökning och de kan helt enkelt inte förstå poängen med reformationen.” 

Förhoppningsvis kommer det ändras tack vare en resa till nyckelplatser i Tyskland, Italien och Storbritannien. Som turister pratar de med en ättling till Valdenserna i en bergsby, upptäcker hur firandet av reformationen till och med påverkat Rom, lär sig hur ”Luthersk konst” i en kyrka i Wittenberg är förvånansvärt modern och ser hur inte ens medeltida politik kunde stoppa spridningen av evangeliet. 

”De här filmerna är otroliga”, säger Andre Brink på Adventist Review TV (ARTV). ”Mycket bra gjort! Vacker filmfotografi, väl presenterat, bra berättelse och väl genomfört.” 

”Det har varit en fascinerande resa”, säger Hulbert. ”Vi mötte fängslande experter, men jag måste säga att jag verkligen blev berörd av att lära mig mer om Martin Luther och hans kombinerande av samvetet, Skriften och sunt förnuft.” 

“När jag ser vilka risker dessa människor tog, vad de gick igenom bara för att få äga, eller översätta Bibeln, får det mig att tänka att detta är något jag helt enkelt inte kan ta för givet”, erkänner Stojković. ”Jag hoppas att det budskapet även nåt vår publik.”

TEDnews/Adventist Media

Se alla avsnitten här: www.hopechannel.se