Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Adventkyrka i Egypten attackerad

Under natten till torsdagen attackerades Adventkyrkan i Assiut, Egypten, under kravallerna som skakat Egypten de senaste dagarna. Även andra samfunds kyrkor har bränts ner. Adventistsamfundets ledare i landet säger att attackerna inte arrangeras av någon större organiserad politisk rörelse.

Adventkyrkan i Assiut ligger ungefär 35 mil söder om Kairo och attackerades av en liten pöbel och skadades ordentligt av en brand. Pastorn och hans hustru gömde sig i sin lägenhet som låg på övervångingen i kyrkan och hittades inte av pöbelhopen som satte byggnaden i brand. Pastorn och hans hustru räddades från den brinnande byggnaden av deras muslimska grannar.

"Detta var en liten grupp som hade bestämt sig för att skada. Denna händelse är inte representativ för Egypten eller egyptierna", sade Llewellyn Edwards som leder arbetet i Adventistsamfundets Egypten-Sudan mission, som har sitt huvudkontor i Heliopolis.

"Som adventister vill vi ha starka relationer med egyptier av alla trosriktningar i landet", sa Edwards.

Att muslimska grannar räddade adventistpastorsparet visar "den sanna bilden av de flesta egyptier", sa Edwards.

Han sa också att regeringen har meddelat att den kommer att stå för återuppbygga alla de kyrkor som förstördes under de senaste nätternas upplopp i flera städer. Flera andra kyrkor attackerades också i Assiut, liksom det egyptiska Bibelsällskapets butik.

Adventistsamfundet driver två skolor i Egypten, Nile Union Academy nordöst om Kairo och Zeitoun Adventist School. Båda institutionerna har goda relationer till sina omgivande samhällen, säger Edwards.

ANN / Rainer Refsbäck

Enligt svt.se är inte alla kristna ledare överens om att attackerna mot kyrkorna inte är organiserade. Egyptier i Sverige menar att 47 kyrkor attackerats de sista dygnen och att det finns hot om att fler kommer att drabbas efter fredagsbönen.

Kopter tror att attackerna är en följd av att den koptiska påven fanns synlig bland militära ledare när de meddelade att den tidigare presidenten Mursi avsatts. Man menar att det är det muslimska brödraskapets hämnd mot att kristna tillsammans med muslimer gick ut på gatorna och protesterade mot brödraskapet.

Rainer Refsbäck