Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Adventistsamfundets ledare reflekterar över ”människans brutenhet”

Synden måste närmas med ”tydlighet och takt” och trohet till Bibelns sanning, säger Wilson.

När Adventistsamfundets världsledare Ted Wilson inledningstalade till de närmare 350 kyrkoledare samlade i Cape Town International Convention Centre under måndagskvällen, uppmanade han dem att inse att ”människans brutenhet” finns överallt och kan endast bli hel igen genom Jesus Kristus återupprättande kraft.
Alla aspekter av denna brutenhet bör närmas med samma ”tydlighet och takt” och trohet till Bibelns sanningen som Jesus visade i sin tjänst på jorden, sa Wilson.

”Låt oss göra det till vårt personliga mål, och målet för detta möte, att tala sanningen så som Jesus talade sanning – att komma ihåg att varje ord som hans efterföljare yttrar ska vara ord som hjälper någon annan att bli en efterföljare till Jesus”, sa Wilson. ”Det finns ett sätt att tala sanning som leder till liv, så låt oss tala om och dela med oss och lära av varandra på det sättet”, sade han.

Wilsons inledningsanförande – ”Sanningen som den är i Jesus” – hölls under öppningsmötet för Adventistsamfundets konferens om sexualitet, där adventistpastorer, kaplaner, akademiker, hälsovårdspersonal, jurister och personalchefer träffas denna vecka i Kapstaden, Sydafrika.

Samfundets världsledare fortsatte med att definiera mötets syften. Dess mål innefattar inte en omprövning av Adventistsamfundets perspektiv eller uttalanden om människans brutenhet för att motsvara ”den föränderliga anda” som nu råder i de sociala trenderna och värderingarna. ”Inte heller har vi kommit för att beskriva denna brutenhet på något större sätt än Guds Ord definierar varje mänsklig synd”, sa Wilson.

Synden är inte ordnad i en hierarki av mänskliga tillkortakommanden – där vissa brister är ”mindre farliga eller skadliga” än andra – synden är ett uttryck för att leva livet utanför Guds vilja.

”Vi är mer vana vid andra synder: vi flörtar med stolthet, struntar i skvaller, tolererar hyckleri och undviker ibland att ta itu med lust, äktenskapsbrott och sexuella övergrepp som sker i det fördolda”, sa Wilson och tillade att ”den obekväma men obestridliga sanningen är att vi är alla syndare”.

Han kallade det både ”inkonsekvent och moraliskt fel” av Adventistsamfundet att peka ut och vidta ågärder mot dem som lever ut sin HBT läggning, samtidigt som vi ignorerar dem som lever i heterosexuella föräktenskapliga sexuella relationer eller äktenskapsbrott. Guds norm för sexuellt beteende förutsätter att sexualitetens gåva endast kan avnjutas på ett lämpligt och bibliskt sätt i föreningen mellan en man och en kvinna i ett heterosexuellt äktenskap. Varje avvikelse från denna norm måste tas på samma allvar och med liknande försök att uppnå bättring, ånger och upprättelse.”

”Det är första steget mot ett nytt liv i Kristus, när var och en av oss kommer till den plats där vi erkänner att det som Guds Ord säger om oss är helt sant: Vi är alla syndare, vi är alla brutna”, sa han.

Ett viktigt mål för mötet menar Wilson är att utveckla en medvetenhet om hur man med medkänsla leder dem som lever utanför Guds vilja mot ”frälsning och återupprättelse”.

”Vi har kommit hit för att vi som ett folk vill tala sanningen till varandra och till vår omvärld, och att vi är fast beslutna att lära oss att tala den sanningen så som Jesus gjorde”, sa han.

Wilsons inledningsanförande byggde med tyngd på Bibeln och de råd som Adventistsamfundets medgrundare Ellen White för att beskriva Jesus inställning till att dela med sig av sanningen. ”Han var taktfull, vänlig och uppmärksam, aldrig ohövlig och tanklös. Han var aldrig onödigt sträng. Aldrig lät han ett känsligt sinne drabbas av onödig smärta. Han kritiserade inte människornas svaga sidor. Han sa dem sanningen men alltid med kärlek”, citerade Wilson ur Ellen Whites klassiker, Vägen till Kristus (s. 13), en bok om omvändelse och andlig pånyttfödelse.

Veckans möte kommer att innehålla vittnesmål från personer som tidigare starkt identifierat sig med HBT-samhället och som har brottats med brutenhet och nu beskriver sig själva som ”befriade” från denna livsstil.

”De ärliga berättelser som vi kommer att höra kommer utan tvekan att nämna de gånger då vi som medlemmar i Guds sanna återstod har misslyckats med att förmedla Jesus kärlek och omtanke”, sa Wilson.

”Vi måste lyssna när de berättar om sin kamp och sin smärta, och vi får inte låta vår stolthet låtsas som att deras misstag är sämre än våra egna i ljuset av himlen”, sa han.

ANN / Rainer Refsbäck