Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

Adventistsamfundet uppmärksammas om högskoleprovet
Dela

Adventistsamfundet uppmärksammas om högskoleprovet

I Sveriges Radios nyhetssändningar under torsdagen har förändringarna kring hur högskoleprovet ges uppmärksammat att Adventistsamfundet är en orsak till förändringen.

Vi har skrivit om det tidigare att Adventistsamfundet sedan många år kritiserat och försökt få förändring i hur högskoleprovet administreras. Idag kan högskoleprovet endast skrivas på lördagar, en varje vår och höst. Adventister och andra har kunnat ansöka om ett undantag och fått skriva ett särskilt prov på en fredag istället. Men det har gjort att adventistungdomar inte kunnat skriva högskoleprovet mer än en gång.

Nu uppmärksammas i Sveriges Radios nyhetssändningar den förändring som kommer från och med nästa år och som gör att högskoleprovet ska skrivas på en lördag under våren och på en söndag under hösten. Det gör att adventistungdomar har möjlighet att skriva om provet åtminstone en gång om året. Göran Hansen har intervjuats både i radions nyhetssändningar och i P1-morgon (lyssna här, med början i påannonsen 1:30:00 in i programmet). Här är inslaget i P1-morgon för sig själv.

Adventistsamfundets missionsföreståndare Göran Hansen tillsammans med Bernard Osei-Fofie, medlem i samfundsstyrelsen, har varit mycket engagerade i frågan och förhandlat med Universitets- och högskolerådet om möjligheterna med att erbjuda högskoleprovet en annan veckodag än lördag.

- Våra ungdomar har upplevt det orättvist och diskriminerande att inte ha samma möjligheter att skriva högskoleprovet när det enbart har varit möjligt att göra det under lördagar, säger Göran Hansen. Visserligen har det varit möjligt att ansöka om att ta reservprovet, men klarar man inte det finns inte fler chanser.

För adventister är sabbaten veckans höjdpunkt, en dag avskild för vila från vardagens sysslor och bekymmer och för gudstjänst. Adventister vill följa Jesus exempel när det gäller sabbatsfirandet och ägna dagen åt att vila, fira gudstjänst och tjäna medmänniskor. Därför avstår adventister från t.ex. förvärvsarbete, handel och studier under sabbatens timmar som sträcker sig från solnedgången fredag till solnedgången lördag.

Det är inte första gången som adventister har fått kämpa för sin frihet att fira sabbat och rätt till utbildning i Sverige. Redan på 1890-talet startade adventistförsamlingen i Stockholm och Ovanmyra i Dalarna "friskolor" för att kunna erbjuda adventistbarn en fullständig skolgång, eftersom den allmänna folkskolan då hade skolplikt på lördagar. Under 1930-talet började adventistfamiljer kämpa för att få rätt till fullständig grundskoleutbildning och frihet att fira sabbat. Först 1968 försvann skolplikten på lördagar. Sedan dess har adventistungdomar kunnat få fullständiga grundskolebetyg, studentexamen och universitetsutbildning utan att behöva läsa extra, få dispenser eller åka utomlands för att fullfölja vissa yrkesutbildningar.

Rainer Refsbäck