Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Missionären

Dela

Adventisterna utom fara i Egypten

Under en dryg vecka har oroligheterna och demonstrationerna i Egypten intensifierat. Adventistsamfundet driver ett par skolor och har 17 församlingar i landet.

Pastor Llewellyn R. Edwards, som leder Adventistsamfundets arbete i Egypten (och gift med svenska Karin som leder hälsoarbetet i Adventistsamfundet i Egypten), har berättar om medlemmarnas situation, om kyrkobyggnaderna och samfundets arbete:

"Medlemmarna är modiga och gudstjänster hölls förra sabbaten i våra kyrkor trots upproret i landet. Samfundets internatskola, Nile Union Academy, har stängt tillfälligt. De flesta eleverna har åkt hem men några har ingenstans att ta vägen. Så de stannar på skolan. Även om skottlossning har skett i närheten känner de sig trygga och känner att de har stöd i området omkring."

"Det har inte kommit några uppgifter om att våra 12 kyrkor, 700 medlemmar eller två skolor har kommit till skada" säger pastor Edwards till ANN.

Så länge oroligheterna pågår i Egypten kommer Adventistsamfundets skolor, Nile Union Academy (som har 130 elever) och Zeitoun Elementary i Kairo (som har 800 elever), att hålla stängt. Egendomarna har inte påverkats av upproret, även om flera lägenheter i närheten har plundrats, enligt lokala källor.

"Vi har evakuerat våra studentmissionärer som en förebyggande åtgärd", säger Audrey Andersson, divissionssekreterare i den Transeuropeiska divisionen, och fortsätter: "Vi behöver komma ihåg våra medlemmar, pastorer och folket i detta vackra land och deras ledare i våra böner."

Enligt lokala källor så är utlänningar trygga och behöver inte lämna landet, men det finns en risk att bli plundrad. Att ta sig till flygplatsen är svårt eftersom det finns militärposteringar var femtionde meter.

"Vi har talat med den lokala milisen och de säger att de finns på plats för att skydda samhället", säger pastor Edwards och fortsätter, "ni är en del av samhället och ni behöver inte vara rädda för något, vi kommer att skydda er."

tedNEWS/ANN/Rainer Refsbäck