Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Adventisterna Chamberlains får äntligen ett avslut

Idag meddelade undersökningsdomaren sitt beslut i prövningen av vad som egentligen hände när en baby i en adventistfamilj försvann i Australien år 1980. Det kan vara det sista kapitlet i den rättsliga följetong som plågat familjen, delat nationen och präglat bilden av Adventistsamfundet i Australien under många år.

En rättsläkare i staden Darwin fastslog att nio veckor gamla Azaria Chamberlain, dotter till Michael Chamberlain och Lindy Chamberlain-Creighton, togs av en dingohund från en campingplats i närheten av Ayers Rock, som numera bär sitt ursprungsnamn, Uluru.

Det lilla barnets försvinnande var början på en mardröm för familjen, som uthärdat åravis av offentliga glåpord och anklagelser om att de tagit sitt eget barns liv. Några anklagade även Adventistsamfundet - som då var relativt okänt - för att uppmuntra till sådana avskyvärda handlingar. Lindy Chamberlain-Creighton dömdes till livstids fängelse för mord, trots att utredningen redan då visade att en dingohund kan ha tagit dottern. Lindy tillbringade dock endast tre år i fängelse innan nya bevis kom fram som rev upp domarna och frikände henne. Familjen har sedan dess väntat på att dödsorsaken ska fastställas, vilket nu har skett i denna dom.

Händelsen blev internationellt känd 1988 med filmen "Ett skrik i mörkret" med Meryl Streep i huvudrollen.

Dagens beslut som meddelades av undersökningsdomaren Elizabeth Morris vid Darwins tingsrätt, är den fjärde undersökningen av ärendet. Enligt Australiens ABC News noterade hon att det hade rapporterats om dingoattacker mot andra barn månaderna före händelsen och att en dingolya hade hittats i området. Sedan överräckte hon ett ändrat dödsattest.

Senare på morgonen gjorde Lindy Chamberlain-Creighton ett uttalande till medierna som var samlade utanför domstolen: "Självklart är vi lättade och glada över att komma till slutet av denna historia... Australien kan inte längre säga att dingohundar inte är farliga och endast attackerar vid provokation. Vi lever i ett vackert land men det är farligt och vi ber alla australier att vara medvetna om detta och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder och inte vänta på att någon annan gör det åt dem."

Azaria skulle ha fyllt 32 igår, sa hennes mor. Chamberlains skilde sig 1991 och har båda gift om sig sedan dess.

Michael Chamberlain uttalade sig också: "Idag hörde jag undersökningsdomaren Morris tala för de döda på uppdrag av de levande. Denna kamp för att komma fram till den juridiska sanningen om vad som orsakade Azarias död har tagit alltför lång tid. Men jag är här för att berätta att du kan få rätt, även när du tror att allt är förlorat. Men sanningen måste då vara på din sida. Jag kan inte tillräckligt starkt betona hur heligt mänskligt liv är och det måste skyddas till varje pris. Och jag kan inte tillräckligt starkt uttrycka hur viktigt det är att sträva efter rättvisan även när det verkar vara ett omöjligt uppdrag. Om du vet att du har rätt, ge aldrig upp att få rätt när den allvarliga frågan kan påverka andras liv och försörjning."

Adventistsamfundets södra stillahavsregion med säte i Wahroonga nära Sydney, släppte ett uttalande som välkomnade beslutet. Man kallar den decennielånga pärsen "ett av de mest flagranta justitiemorden i Australien i modern tid".

"Vi hoppas och ber att beslutet idag bara är ytterligare ett steg i Chamberlains och vår nations läkeprocess", sade uttalandet. "Vi hoppas att Chamberlains erfarenheter kommer att inspirera oss alla att agera rättvist och att stå upp för dem som far illa."

Samfundets ledare tackade också advokat Stuart Tipple och andra jurister som arbetat för familjen Chamerlain, liksom miljontals australiensare som motsatt sig den offentliga orättvisa som drabbat familjen.

"Vårt rättssystems förmåga att identifiera och korrigera misstag är en av de funktioner som gör Australien till ett fantastiskt land. Undersökningen om dödsorsaken som avslutades idag är ett tecken på vår nations styrka och integritet ", sade uttalandet.

Lindy Chamberlain-Creighton skriver nu en bok för barn och en bok om sorg och förlåtelse, enligt uppgifter på hennes hemsida. Hon fortsätter att hålla seminarier och att tala om stress, sorg och medierna.

Michael Chamberlain är nu pensionerad lärare med en doktorsexamen i utbildning från University of Newcastle från 2002. Han skriver om sina upplevelser i en kommande bok.

Ansel Oliver / ANN / Rainer Refsbäck

Svenska medier har under dagen rapporterat om domslutet: Aftonbladet, DN.seExpressen, SvD.seSVT.se.