Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Missionären

Dela

ADRA utvidgar hjälpen till svältande i Östafrika

”Det finns ingen mat och det är ont om vatten”, säger Fatima med tårarna strömmande nerför ansiktet. Hon är en 39-årig änka och mor till elva barn. För sex år sedan var hennes familj rik i förhållande till de människor som bor i Somalia. Hennes man hade många olika slags boskap, men när torkan kom 2005 förlorade han tre fjärdedelar av alla sina djur.

”Min man drabbades av chock och blev nästan galen av förlusten”, berättar Fatima medan hon skakar av snyftningar. ”Han och hans vän bestämde sig för att inte vänta tills de förlorat alla sina djur. Så de förde djuren över gränsen till Etiopien för att hitta mat och vatten, men där mötte de en ännu värre situation. Resten av djuren dog och männen kom tillbaka med bara sina vandringsstavar.”

Fatimas man blev djupt deprimerad och drabbades snart av en stroke. Fem år senare dog han. Familjens vänner skänkte dem några djur och situationen verkade först bli bättre, men snart blev torkan ännu värre och hälften av djuren dog. ”Vi kan inte ta hand om djuren vi har kvar, det finns ingen mat att täcka våra behov och det är ont om vatten”, gråter Fatima.

Tio miljoner människor svälter nu i länderna runt Afrikas horn. Enligt FN är situationen den värsta på 60 år och den blir värre för varje dag som går. Det finns inget hopp om att den ska förbättras förrän någon gång under 2012.
ADRA genomför nu ett brett hjälparbete i det torkdrabbade Östafrika. ADRA delar ut mat och vatten i de värst drabbade områdena.

I Kenya delar ADRA ut mat till framför allt barn som svälter. ADRA förser också människor med vatten och installerar vattentankar vid flera skolor för att barnen ska få säker tillgång till vatten.


Hör ADRA Somalias direktor Hannah Ndung'u tala om vad ADRA gör i den akuta insatsen för de svältkatastrofdrabbade.

I Somalia kommer ADRA att förse 19 000 människor med vatten. För en kostnad av ungefär 50 kronor kan en person få rent vatten under sex månader. ADRA förser också 400 familjer med sådant de behöver för att klara vardagen – vattenbehållare, sovmattor, presenningar som används till tält och hushållsredskap som behövs för matlagning och familjens dagliga behov.

I Etiopien hjälper ADRA bönder att rädda sina djur. Så länge djuren överlever finns det också möjligheter för bönderna att själva klara sin situation och inte bli beroende av hjälpinsatser.

ADRA Sverige har bidragit med 20 000 dollar (ca 135 000 kronor) till hjälpinsatserna i Kenya och Somalia. Pengarna kommer från ADRA Sveriges katastroffond och från gåvor som har skänkts av enskilda personer.

Per Bolling informatör ADRA Sverige

Följ ADRA Sveriges medverkan i arbetet för människorna på Afrikas horn på www.adra.se och ADRA:s Facebooksida som uppdateras med små nyheter hela tiden.