Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Missionären

Dela

ADRA Japans första hjälpinsats

Först fyra dagar efter jordbävningen och tsunamin som drabbade Japans nordöstra kust har ADRA Japan, Adventistsamfundets hjälporganisation, fått de lokala myndigheternas tillstånd att hjälpa till.

Hittills har ADRA Japans personal endast fått göra sig en bild av vilken typ av hjälpinsats man kan förbereda sig på att få göra. Det är de japanska statliga myndigheterna som ansvarar för att genomföra hjälpinsatser i katastrofer och frivilligorganisationer måste ansöka om särskilda tillstånd för att få medverka.

I går tisdag fick ADRA sitt första uppdrag: servera varm traditionell Misosoppa vid ett evakueringscenter i stadsdelen Miyagino i staden Sendai, en av de svårast drabbade städerna. Det var det första målet varm mat som 320 av de evakuerade fick vid centret. Dessa 320 har ingenstans att ta vägen, medan ytterligare ca 1000 personer, som kommer till centret för att sova, återvänder till sina hem dagtid för att rensa upp i bråten efter tsunamin.

Det är kallt i norra Japan vid den här årstiden. En flicka som fick ett efterlängtat varmt mål mat sa:

"När jordbävningen slog till i fredags, kom vi hit till evakueringscentret. Då fanns det inga filtar här och det var så kallt att vi satt tätt intill varandra för att hålla värmen. Jag är så glad att jag fick misosoppa idag, det var det första målet varm mat jag fått sedan jordbävningen. Vi får bara två mål mat varje dag, så det är så trevligt att få ett varmt mål mat som det här."

Ca tio ADRA-volontärer som själva drabbats av tsunamin hjälpte till vid måltiden.

Taisei Suzuki ADRA Japan/Missionären