Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Officiella uttalanden

Dela

Förbud mot försäljning av vapen till civila

"Ondskan kan inte övervinnas med det onda, utan måste övervinnas med det goda" (5 juli 1990).

Automat- och halvautomatiska militära vapen blir allt mer tillgängliga för civila. I vissa delar av världen är det relativt enkelt att skaffa sig sådana vapen. De dyker inte bara upp på gatan utan finns också i händerna på ungdomar i skolan. Många brott begås med dessa vapen. De är gjorda för att döda människor. De finns inga legitima skäl att använda dem i rekreationssyfte.

Jesus undervisning och liv är den kristnes vägledning idag. Jesus kom till världen för att rädda liv, inte att förstöra dem (Luk. 9:56). När Petrus drog sitt svärd sa Jesus till honom: ”Stick tillbaka ditt svärd. Alla som griper till svärd skall dödas med svärd” (Matt. 26:52). Jesus utövade aldrig våld.

En del framför argumentet att ett förbud mot vapen begränsar människors rättigheter och att det inte är vapnet som begår brott utan människor. Även om det är sant att våld och kriminalitet leder till vapen, är det också sant att tillgången på vapen leder till våld. Möjligheten för civila att köpa eller på annat sätt komma över automat- och halvautomatvapen ökar bara antalet dödsfall till följd av brott. Innehav av skjutvapen bland civila i USA har ökat med uppskattningsvis 300 % under de senaste fyra åren. Under samma period har det skett en häpnadsväckande ökning av väpnade angrepp och dödsfall i dess spår.

I de flesta av världens länder kan sådana vapen inte skaffas på laglig väg. Samfundet ser med stor oro på att dessa vapen med relativ lätthet kan skaffas i vissa områden. Tillgängligheten kan bara leda till ytterligare tragedier.

Att sträva efter fred och bevara liv är målet för kristna. Ondskan kan inte övervinnas med det onda, utan måste övervinnas med det goda. Sjundedagsadventister, tillsammans med andra människor av god vilja, önskar samverka med alla lagliga medel för att minska och om möjligt eliminera grundorsakerna till brott. Dessutom, med tanke på den allmänna säkerheten och det mänskliga livets värde bör försäljning av automat- och halvautomatvapen kontrolleras noggrant. Detta skulle begränsa att psykiskt störda personer och brottslingar använder vapen, inte minst i narkotikahandel och gängaktiviteter.

 

Detta officiella uttalande gjordes av Generalkonferensens ordförande Neal C. Wilson efter samråd med Adventistsamfundets 16 viceordföranden, den 5 juli 1990, vid Generalkonferensens möten i Indianapolis, Indiana.