Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Be för Armeniens folk
Dela

Be för Armeniens folk

Just nu råder stor oro bland världens runt 9 miljoner armenier. De flesta finns utspridda över världen på grund av tidigare förföljelser, folkmord och oroligheter, endast drygt 3 miljoner bor i Armenien. Sedan några veckor har turkiska och azerbajdzjanska styrkor angripit i första hand enklaven Nagorno-Karabach som i huvudsak befolkas av armenier. Flera hundra har rapporterats döda på båda sidor. Området tillhör officiellt Azerbajdzjan sedan Sovjetledaren Stalin delade upp landet 1921. Men sedan 1990-talet har befolkningen med hjälp av Armenien utropat sig självständigt.

I Sverige finns ca 7 000 personer med armeniskt ursprung, bland dem en del adventister som tillhör flera Adventkyrkor i Sverige. Ardavast Reshdouni är medlem i Stockholms Adventkyrka och följer med oro nyheterna från hemlandet och försöker bilda sig en uppfattning om vad som verkligen händer.

– Många i Sverige saknar kunskap om vad som händer eller har fått helt felaktig information, säger Ardavast. Det pågår ett storskaligt och brutalt krig mot kristna armenier, ett försök att fullborda folkmordet 1915.

– Turkiets president Erdoğan och Azerbajdzjans president Alijev skickar inte i första hand sina egna landsmän för att utföra krigshandlingarna, utan trupper av icke-turkiska minoriteter och terrorister från krigen i Syrien, Libyen, Pakistan och Afghanistan, säger Ardavast. Det angriper och bombar civila mål med hjälp av drönare och klusterbomber som är förbjudna att använda mot civila mål. Vi nås av bilder och rapporter om brutal förödelse.

– Ambitionen är att förverkliga den pan-turanska drömmen om att förena alla turkiska folk i Kaukasien och kring Kaspiska havet. Armenien och de kristna minoriteterna omkring står i vägen för denna dröm.

1915–1917 utförde det Ottomanska riket en etnisk rensning och ett folkmord av de kristna minoriteterna i Kaukasusområdet, då ca 1,6 miljoner armenier, 450 000 assyrier, syrianer, kaldéer och pontinska greker fick sätta livet till. Svenska adventistmissionärer fanns då i området och bevittnade folkmordet, vilket finns beskrivet i boken Till jordens yttersta gräns.[1] Under århundrandena har armenierna som tidigare var ett stort folk som fanns utbrett från dagens östra Turkiet till Kaspiska havet erövrats och trängts undan. Armenien var det första land som antog kristendomen som statsreligion år 301. Sedan dess har de fått utstå många förföljelser. De flesta armenierna tillhör den orientaliskt ortodoxa traditionen.

I Armenien finns idag 800 adventister i 18 församlingar. En liten församling på 15 medlemmar finns i Nagorno-Karabachs huvudstad Stepanakert. Trots att man är så få adventister i Armenien har man en ADRA-verksamhet  sedan 1988. 15 pastorer arbetar i landet, varav tre i Nagorno-Karabach. Församlingarna driver tre missionsverksamheter i Armenien: Hoppets Oas (ett kulturellt utbildningscenter), Livets träd (ett gym med hälsobutik) och Dr Veggie Vegancafé.

– Jag vill be alla kära trossyskon att komma ihåg Kaukasus och det armeniska folket i sina böner, säger Ardavast. Vi är ledsna över alla dödade och skadade på båda sidor, eftersom vi vet att både armenierna och stora delar av det azerbajdzjanska folket strider motvilligt.

ADRA Sverige kommer att stödja ADRA Armeniens arbete med att lindra lidande och nöd i landet. ADRA Armenien planerar närmast för två humanitära projekt som går ut på att distribuera mat- och hygienpaket till 1500 familjer som är på flykt i olika delar av landet. Församlingen och tre adventistpastorer i det krigsdrabbade Nagorno-Karabach ”arbetar som bin” sedan kriget började, enligt ADRA Armeniens direktor Anush Safaryan.

Om du skänker din gåva till Armenien via ADRA Sverige kommer man att kunna söka ytterligare medel som matchar din gåva. Här kan du välja sätt att skänka din gåva – glöm inte att märka gåvan med ”Armenien”. Du kan se bilder och ytterligare information på ADRA Armeniens hemsida.

Rainer Refsbäck missionssekreterare