Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Nyheter

ADRA Sverige blir sin egen organisation
Dela

ADRA Sverige blir sin egen organisation

ADRA Sverige, Adventistsamfundets biståndsorgans svenska gren, har sedan starten varit en avdelning inom samfundet. Men de senaste årens tillväxt har gjort det nödvändigt att organisera om verksamheten i en egen juridisk person som både kan ge adekvat styrning och riskhantering.

Eftersom frågan om ADRA Sveriges organisation kommit upp som ett ärende vid ett tidigare unionsmöte fick unionsmötet i somras möjlighet att ge sitt bifall, vilket också skedde. Adventistsamfundets samfundsstyrelse har i sitt decembermöte beslutat om formerna för denna omorganisation. Förhoppningen är att den nya organisationen, den ideella föreningen ADRA Sverige, ska kunna bli verksam från 1 april 2022.

Under hösten har samfundsledningen och ADRA Sveriges utskott fortsatt arbetet med att utreda detaljerna för ett beslut. Man hoppades redan till samfundsstyrelsens septembermöte presentera ett förslag som byggde på de linjer som drogs upp inför unionsmötet. Men i den dialog som då samtidigt pågick med myndigheter och samarbetsorganisationer om stadgarnas utformning framkom ny information som gjorde att samfundsstyrelsen behövde bordlägga förslaget. Det fortsatta arbetet har resulterat i en bättre organisationsmodell som ska fungera i relation både till samfundets internationella regelverk, de krav som ställs av samarbetsorganisationer och myndigheter och unionsmötets önskemål som gick ut på ett större medlemsinflytande över verksamheten.

Den ideella föreningen ADRA Sverige kommer att ha huvudmän i form av Adventistsamfundet som huvudman (i egenskap av initiativtagare och som representant för hela samfundet) och huvudmannaförsamlingar (församlingar som önskar att på detta sätt stödja och engagera sig). Huvudmännens representanter samlas årligen till en stämma som kommer att kallas huvudmannaråd som bl.a. har till uppgift att godkänna årsredovisning och välja styrelse.

Vad blir nästa steg?

Inom kort kommer samfundsledningen att skicka ut en inbjudan till alla adventistförsamlingar att bli huvudman i ADRA Sveriges ideella förening och utse en representant till det föreningsbildande huvudmannaråd som kommer att samlas någon gång mot slutet av mars.

Nedan återfinns det förslag till stadgar som samfundsstyrelsen rekommenderar huvudmannarådet att anta som föreningsstadgar. Stadgarna har utarbetats av samfundsledningen och ADRA Sveriges utskott i dialog med stadgekunniga personer, myndigheter och samarbetsorganisationer. Ett förslag till en första föreningsstyrelse kommer också att meddelas så snart kallelse till huvudmannaråd går ut.

Styrelsens hantering av unionsmötets beslut

Frågan om ADRA Sveriges omorgainsation har som nämnts varit aktuell och omdiskuterad under flera år, vilket också engagerat medlemmarna. Det var därför inte överraskande att frågan väckte mycket debatt inför unionsmötets beslut. I förhandlingen yrkades olika önskemål om hur föreningens stämma ska se ut. Eftersom dessa önskemål inte genomgått någon beredning och det var svårt att överblicka de juridiska och organisatoriska konsekvenserna, återremitterades ärendet till samfundsstyrelsen. Samfundsstyrelsen återkom med ett förslag till beslut som gick ut på att de olika yrkanden tas i beaktande innan beslut om omorganisation tas i samfundsstyrelsen. Men Inför den slutliga omröstningen – i det textbaserade digitala unionsmötets sista skälvande minuter – upprepades ett av dessa yrkanden om föreningsstämma och fick unionsmötets gillande.

Samfundsstyrelsen har tittat på unionsmötets beslut i sin helhet och tagit fasta på att unionsmötet gett styrelsen mandat att föreslå "hur unionsmötets beslut om att ombilda ADRA Sverige till ideell förening ska kunna genomföras efter att ha tagit i beaktande de olika former för föreningsstämma som yrkats, tydligt motiverat för- och nackdelar med dessa i samfundsstyrelsens protokoll och i övrigt identifierat de åtgärder som krävs för att ADRA Sverige som egen juridisk person förblir en del av Adventistsamfundets verksamhet". Styrelsen fick också ett tydligt mandat att verkställa det beslut man landar i utan att invänta ytterligare ett unionsmöte.

Samfundsstyrelsen finner en motsättning i unionsmötets beslut eftersom styrelsen å ena sidan uppmanas beakta för- och nackdelar med olika former av föreningsstämma som yrkats, men å andra sidan tvingas välja en bestämd form av föreningsstämma utan hänsyn till vad utvärderingen ger. Den närmare granskningen har visat att det inte är förenligt med god föreningssed att en självständig organisation överlåter val av styrelse till en annan organisations stämma (unionsmötet). Läs mer om vilka komplikationer en sådan ordning skulle innebära i "Samfundsstyrelsens redogörelse" nedan.

Samfundsstyrelsen kommer mot den bakgrunden inte att kunna tillmötesgå unionsmötets beslut i sin helhet.

Beslut som fått mogna länge

Missionsföreståndare Bobby Sjölander kommenterar den flera år långa process som föregått beslutet så här:

– Detta är en fråga som vi har jobbat med i flera år och jag är glad för det gedigna arbete som arbetsutskott och styrelse har gjort för att komma så här långt, säger Bobby Sjölander. Det är fortfarande arbete som återstår men jag är övertygad om att detta kommer att vara positivt för både ADRA Sverige och Adventistsamfundet i längden.

– Vi ber att Gud ska fortsätta att välsigna ADRA Sveriges verksamhet så att vi tillsammans kan vara till hjälp för människor runt om i vår värld. Ett stort tack till alla som stöttar ADRA Sveriges arbete på olika sätt.

Rainer Refsbäck missionssekreterare