Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Riksarrangemang

Rikskollekt: Julgåvan
Dela

Rikskollekt: Julgåvan

I år fyller Julgåvan 50 år! När det gäller bröllop brukar vi prata om guldbröllop, därför vill vi fira Guldjulgåvan med en härlig gyllene bild på mor och barn i Bangladesh. Men hur började det? Julgåvan började faktiskt som en konflikt - en konflikt som ledde till någonting positivt! Pastor Nils-Erik Lundberg berättar:

23 dec 2017

”Under mitt första år som pastor blev jag i november 1966 förflyttad till Karlskrona. Månaden efter fick jag uppleva en konflikt i min nya församling. En dag såg jag till min glädje att en julgran var uppställd i kyrksalen – men nästa vecka var den tyvärr borta! Det hade uppstått en diskussion i församlingen om huruvida vi borde ha julgran eller inte i församlingen! Den julen firades utan någon julgran, även om jag tror att jag såg till att julsabbaten ägnades åt Jesu födelse.

Året efter hade jag läst om vad en av våra stora författare och samfundsgrundare – Ellen White skrivit om att ha ett 'julträd' i kyrkan som man kunde hänga gåvor i. Jag hade fått reda på att samfundet då hade ett hem för föräldralösa barn i Kairo. Jag tänkte att det kunde vara lämpligt att sända våra julgåvor dit då Jesus och hans föräldrar flydde till Egypten ganska snart efter hans födelse.

Vi samtalade om det i styrelsen och även tidigare motståndare blev 'omvända' i den frågan. Så vi sände ut ett brev till alla medlemmar med en kort utredning och vi uppmanade våra medlemmar att gå in för att fira en jul med Kristus i centrum och undvika det traditionella frosseriet och i stället bl.a. ge en gåva till barnhemmet i Kairo.

Ingen medlem försökte kasta ut 1967 års julgran och på julsabbaten kunde de närvarande gå fram och hänga sina gåvor i granen i vita kuvert med röda sidenband. Jag minns att det blev 1.150 kronor, vilket var mycket pengar på den tiden i en församling på 70 medlemmar. En extra bonus var att ungefär halva artikeln om julen i kyrkorna i Blekinge Läns tidning handlade om Adventkyrkan och dess ”jul(ands)gran”, som jag valt att kalla det i en pressrelease jag sände ut till tidningarna innan. Tänk att en konflikt kunde ge så bra resultat!”

I år tar vi upp julgåvan till en grupp människor som har jagats på flykt från sitt land. Precis som Jesus föräldrar en natt fick kasta sig iväg till Egyptens land med sin nyfödda son, har många rohingyas fått fly för sina liv. Det är mödrar, fäder, äldre människor och små barn. Deras brott består i att de föddes som rohingyas, en stam som har marginaliserats i Myanmar där de bott sedan 1400-talet.

Sajed är en av de som flytt – han berättar sin berättelse: ”De började att skjuta redan på morgonen, många fick inte ens tid att springa från sina hem” Sajeds ögon är röda och mycket sorgsna och han fortsätter;

”Jag tog barnen sprang iväg så fort jag kunde, i kaoset kunde jag inte hitta min fru, men när jag senare sprang för att leta efter henne hittade jag henne – död!”

”Jag begravde min fru så väl jag kunde under omständigheterna och jag flydde med barnen. Vi gick över bergen och kom till stranden på andra sidan. Vi fick vänta hela natten på en båt som var villig att ta oss över till andra sidan. Vi hade inte ens tid att ta med saker från hemmet. Två av mina barn är nu sjuka med magsjuka, jag behöver mediciner och mer mat så mina barn överlever”.

Det är 50 år sen vi i våra församlingar började med julgåvan – det borde vi fira med att ge den största julgåvan någonsin för människor på flykt, som precis som Jesus för så länge sedan fick fly för livet! Ge din gåva för att Rohingya folket som flytt Myanmar, skall kunna få en ljusare framtid. Tänk speciellt på barnen, som kanske mist sin mor eller far, syskon eller andra släktingar. Ha en god jul och tänk på de som inte ens vet att det är jul!

Du kan ge genom Swish: 1239007212 (märk gåvan: JULGÅVAN)

Eller genom Plusgiro: 90 07 21 – 2

Siri Bjerkan Karlsson direktor ADRA Sverige