Namn: Lösen: Logga in
 • Välkommen 1Adventistsamfundet i Sverige är ett levande kristet trossamfund med ca 2.800 döpta medlemmar i 40 församlingar & grupper. Du kanske känner igen oss som Adventkyrkan, som våra församlingar ofta heter. 12 maj 2010
 • Välkommen 2Adventisterna i Sverige är en del av ett världsvitt samfund, Seventh-day Adventist Church, med över 18 miljoner medlemmar i fler än 200 länder. Vi hoppas att du ska lära känna oss bättre med ditt besök på vår hemsida.12 maj 2010
 • Missionsföreståndare Göran Hansen befinner sig vid Adventistsamfundets generalkonferensstyrelses årsmöte i Silver Spring, Maryland. Årsmötet ett år efter att Generalkonferesnförsamlingen samlats är intressant, eftersom man då ofta följer upp frågor som togs upp då. I år har man valt att ta tag i frågor som uppstått sedan generalförsamlingen beslöt att inte ändra sig i fråga om ordinationen.
  Göran bloggar från GC:s årsmöteMissionsföreståndare Göran Hansen befinner sig vid Adventistsamfundets generalkonferensstyrelses årsmöte i Silver Spring, Maryland. Årsmötet ett år efter att Generalkonferesnförsamlingen samlats är intressant, eftersom man då ofta följer upp frågor som togs upp då. I år har man valt att ta tag i frågor som uppstått sedan generalförsamlingen beslöt att inte ändra sig i fråga om ordinationen.

  tor 2016-10-13 06:09

  Blogginlägg 4: O Jesus, kom snart!

  Med blandade känslor av andakt, förnyelse, besvikelse, vemod, glädje, oro och frid stämde jag in i den underbara sången ”We have this Hope…” tillsammans med samfundsledare från hela världen lite efter kl 12 idag. Åtta dagars samvaro hade kommit till sitt slut, och det var bara att packa ihop alla papper och böcker vi fått för att använda i vår verksamhet, säga farväl till de man hade omkring sig, äta en god lunch (fantastisk mat i ”cafeterian”!), några extra möten med folk på GC (bland annat med Hope Channel) och så till hotellet för att försöka hinna ifatt allt det vanliga arbetet man skjutit framför sig under dessa dagar med möten från tidiga morgnar till sena kvällar.

  Det blev flera informella samtal idag med reaktioner från gårdagens ”stora tema” och det har varit flera som frågat varför det gick som det gick… När jag skrev bloggen igår avslutade jag med ”…att detta kommer att bli en intressant och berikande process” och en del undrade vad jag menade med det.

  Vad jag tänkte på när jag skrev det är det faktum att många (kanske de flesta) som röstade ja till dokumentet inte insett att beslutet gäller alla former av ”policy non-compliance/adherence” problem.

  GCAS, samfundets revisionsavdelning, visade i sin rapport på förmiddagen att hela 79 % av alla enheter (unioner, konferenser, institutioner mm) inom samfundet faller inom kategorin ”non-compliant” till regelverket. De flesta av dessa enheter är i de delar av världen vars delegater röstade ja till dokumentet. Jag kan ge många, många exempel på ”non-compliance” efter att ha bott och arbetat i flera länder på fem kontinenter.

  Jag hade ett intressant samtal med chefen för GCAS, och han uppmanade mig att försöka få med detta i mina två minuters inlägg. Nu blev det så att en talare före mig i kön nämnde detta så jag hänvisade då i stället lite snabbt till frågan för att understryka den och i stället förstärka en annan aspekt i mitt korta inlägg.

  GCAS var hos oss för bara ett par-tre veckor sedan och vi fick betyget helt ”compliant” och tillhör alltså enligt GCAS de 21 % som följer regelverket. Nu är det naturligtvis inte så enkelt eftersom det dokument som vi diskuterade och röstade på utökar de områden man ska följa. Hit räknas enligt GC numera vårt beslut från mars att sluta ordinera pastorer. Trots att Mike Ryan, som arbetat med beslutsunderlaget, sa att dokumentet ”inte handlar om ordination av kvinnor” är det helt klart att dokumentet kom till av denna anledning (fick inte tag på honom för en kommentar om detta), men min poäng är att även de som röstade ja till dokumentet nu har en intressant tid att se fram emot.

  Visst kommer Divisionen att besöka också oss och andra som beslutat att fullt likställa kvinnor och män, men tekniskt sett är det inte annorlunda andra förhållanden som berör vårt regelverk.

  TED la upp ett par trevliga bilder, ett där Lynn (Reidars fru), Thomas, Reidar och jag sitter och väntar på att samtalen ska komma igång, och det andra där jag framför mina synpunkter för mötesdeltagarna.

  Norden konspirerar

  Det var några som tittade på direktsändningen och därför redan vet vad jag framförde men kopierar här delar av det jag sa när jag kom fram till mikrofonen. Jag hade många andra saker jag ville ha sagt, men två minuter går väldigt fort så vi hade i ett tidigare möte kommit överens om att fördela argumenten mellan flera personer, däribland Thomas och Reidar som ni säkert känner.

  ----------------------------------------------------
  A few years after Minneapolis Mrs. White wrote something that has all the earmarks of profound wisdom and inspiration. With Minneapolis in mind and all that had happened since, she said,

  "We cannot then take a position that the unity of the church consists in viewing every text of Scripture in the very same light. The church may pass resolution upon resolution to put down all disagreement of opinions, but we cannot force the mind and will, and thus root out disagreement. ...Nothing can perfect unity in the church but the spirit of Christlike forbearance." (Ellen G. White Manuscript Releases, vol. 11, p. 266 / MR No. 898—Love, the Need of the Church)
  -------------------------------------------------

  Just som jag avslutat och tänkt skicka iväg denna blogg kollade jag på Facebook om något nytt kommit upp och fick där se att inspelningen av gårdagens möte nu lagts upp på YouTube. Eftersom man började inspelningen redan kl 14.00 får du hoppa fram till minut 110 där ärendet om ”compliance” börjar. Vill du se mitt inlägg hoppar du fram till minut 192.

  Dan Jackson, ledaren för den Nordamerikanska divisionen (NAD), känner ju många av er nu lite bättre efter hans besök i Göteborg för en dryg månad sedan. Han skrev ett mycket fint öppet brev till sina kvinnliga pastorer och det är så välskrivet så jag vill låna hans väl valda ord och uttrycka samma känslor till våra kvinnliga pastorer i Sverige!

  Lite i skymundan hände något jag gärna vill lyfta fram. Generalkonferensens avdelning för ”Womens Ministry” ger varje år en utmärkelse till ”Årets kvinna” (”Woman of Excellence award”) och i år hade man äntligen uppmärksammat ”vår” Audrey Andersson. Ett stort grattis till en välförtjänad utmärkelse, Audrey!

  Audrey tar emot utmärkelse

  Så var denna vistelse över och alla intryck, information, material, beslut ska nu omsättas till verksamhetsplaner, men först ska jag ta några dagars semester i Texas för att vara tillsammans med Michelle (vår dotter) och hennes familj. Två härliga barnbarn (Emma, 10 och Sophia, snart 7) väntar ivrigt att få krama Morfar och lille Benjamin (4 månader) kommer säkert också att bli glad, men undrar om inte i alla fall jag är gladast!

  Jag vill avsluta även denna blogg med att uppmana oss alla att fortsätta att be och lägga allt i Guds händer för ju längre vi lever på denna trasiga jord ju närmare kommer vi den dag då Jesus kommer på skyarna för att ta oss hem!

  O Jesus, kom snart!

  Din bror i Kristus,
  Göran

   

  ons 2016-10-12 04:36

  Blogginlägg 3: GC 2016

  Så har jag kommit tillbaka till hotellet efter ytterligare en mycket lång dag, en dag som började på ett fantastiskt sätt med Mark Finley i högform med sin medryckande förkunnelsestil.

  Artur Steele har haft två briljanta predikningar på ett teologiskt plan om helgedomen och idag följde Mark [Finley] upp med de mer andliga aspekterna om helgedomen. Han kommer att fortsätta på samma tema i morgon bitti.

  Har letat efter en länk till inspelningar av dessa möten för att kunna dela dem med dig, men jag har inte lyckats. Tar upp detta i morgon bitti när jag har ett avtalat möte med Derek Morris som är ledare för Hope Channel.

  På förmiddagen hade vi bland annat en mycket intressant debatt om arbetet med och för ungdomar; vad som orsakar att många lämnar församlingen, och hur vi kan behålla dem. Många kreativa tankar presenterades och jag kommer att följa upp detta med vår ungdomsavdelning.

  Det var dock eftermiddagens ämne som alla gick och väntade på och det var tydligt att diskussion och beslut om dokumentet om efterlevnad av och att följa beslut som tagits av Generalförsamlingen skulle dra stort intresse, och mycket riktigt fylldes salen av delegater och tillresta. Dessutom beslutade man att göra som i San Antonio förra sommaren att sända det direkt via Adventist News Network/Hope Channel Church.

  När alla satt och väntade på att diskussionen skulle komma igång tog man istället en dryg timme till att presentera två alternativ till mötesplats för Generalkonferensens möte 2025, något som kom till ett snabbt och plötsligt beslut efter att administrationen förklarade vad de tyckte. Saint Louis, där Generalförsamlingen höll sitt möte år 2005, blev det vinnande förslaget.

  Inte heller då kunde vi komma igång med temat alla satt och väntade på utan en kvinna gavs tillfälle till ett långt personligt vittnesbörd.

  När vi till slut kom igång hade vi bara ett par timmar kvar innan det var tänkt att vi skulle avsluta dagen, och vi var många som undrade hur alla som radade upp vid de fem mikrofonerna skulle hinna få framföra sina åsikter och argument innan det var dags för omröstning. Skulle samma sak upprepas från San Antonio då många skulle få gå och sätta sig utan kunna komma fram till en av mikrofonerna?

  Med en mycket strikt två-minuters-regel fick faktiskt alla som anmält sig tillfälle att tala.

  Många mycket relevanta synpunkter framfördes, som att dokumentet jämställer doktrinära frågor med enkla policy-frågor (som till exempel hur man hanterar kollekter), att man i dokumentet inte tar hänsyn till kulturella frågor, att konsekvenser inte redovisas mm.

  Jag trodde länge att dokumentet skulle dras tillbaka för att kunna genomarbetas och komma tillbaka i en mer genomtänkt version vid ett senare tillfälle. Detta var åsikten hos den övervägande majoriteten av de som talade.

  Dock började jag bli osäker när jag insåg att inte en enda representant från vissa delar av världen kom fram till mikrofonerna, som om debatten inte var nödvändig för hur de tänkt rösta.

  Ca 18.10 lokal tid, började den slutna omröstningen och du har säkert redan läst i andra artiklar att resultatet blev 169 Ja-röster och 122 Nej-röster.

  Jag förutsätter att du läst Rainers artikel där han förklarar innehållet, och i korthet händer nu följande: Divisionsledningen, tillsammans med representanter från Generalkonferensen, kommer under det närmaste året att besöka alla unioner för att gå igenom de områden där man anser att man inte fullständigt följt de riktlinjer och regelverk Generalkonferensen beslutat om.

  Upptäckte just att TED publicerat en mycket förklarande artikel: TED responds to Unity in Mission document voted at Annual Council vilket gör att jag hänvisar till det i stället för att göra min egen version.

  Det kommer alltså att bli en hel del samtal framöver. Vi lägger allt i Guds händer och jag är övertygad om att detta kommer att bli en intressant och berikande process.

  Din bror i Kristus,
  Göran

   

  tis 2016-10-11 06:33

  Blogginlägg 2: Idag tas den kontroversiella frågan upp

  Långa dagar i plenisalen, extra möten med specifika personer, korridorsamtal, mejl mm gör att man är ganska ”mosig” när man kommer till hotellrummet vid niotiden på kvällarna. Så här långt har det dock varit mycket inspirerande med flera intressanta ärenden på agendan.

  Sabbaten var mycket inspirerande med en fantastisk sabbatsskola ledd av Derek Morris i samma stil som man har varje vecka på samfundets tv-kanal ”Hope Channel”.

  Högtidsgudstjänsten brukar vara mycket lång med många programpunkter och predikan av Ted Wilson och denna gång förlängdes den med mycket inspirerande vittnesbörd av flera personer. Bland dem var Wisam Ali, en tidigare muslim som nu är adventistpastor i Nasaret i Israel. Hans vittnesbörd är verkligen fascinerande! Jag letade efter en officiell inspelning men lyckades inte hitta en länk (kanske jag är för sömnig, klockan är lite efter midnatt :) Hittade dock en inspelning som gjordes i Moss för ett halvår sedan: Del 1, Del 2.

  I går morse (söndag) började så förhandlingsmötet som håller på till onsdag middag. Agendan är lång med rapporter, policyfrågor och många intressanta ämnen. De mesta rapporteras mycket noga och flitigt på samfundets officiella kanaler ANN och Adventist Review så jag drar inte det i detalj här.

  Det är i morgon (tisdag) som den kontroversiella frågan om ”styrning, enhet och avvikelser från regelverket” kommer upp till diskussion och beslut. Det finns många tankar om det föreslagna dokumentet och det är omöjligt att förutse hur det hela kommer att utveckla sig.

  Det intressanta är att den senaste versionen av dokumentet (kom i går morse) inte nämner något specifikt exempel på avvikelse från regelverket (mer än en antydan till ”brådskande lån”) och därför ska det bli intressant om det tema som togs upp i det långa dokumentet med titeln "A Study of Church Governance and Unity" om ordination av kvinnor kommer upp i debatten.

  Vädjar om att ni fortsätter att be för denna viktiga samling och det som kommer att diskuteras och beslutas.

  Din bror i Kristus,
  Göran
  PS: Förhandlingsmötet den 11 oktober kl 20.00 (svensk tid) om unioners avvikelse från regelverket kommer att direktsändas här.

   

  fre 2016-10-07 13:32:

  Blogginlägg nr 1: Fortsätt be för samtal och beslut!

  Att återigen sitta i Generalkonferensens stora samlingssal med ledare från hela världen är verkligen en fantastisk upplevelse. Jag tänkte tillbaka och kom fram till att detta är sjunde gången jag är med och tionde gången om jag räknar med de liknande möten som hålls i april varje år. Det är en brokig skara ledare från hela världen.

  De senaste årens möten inleds med ett specifikt tema som i år är adventistutbildning. Först på söndag tar vi oss an den långa agendan med viktiga ärenden och rapporter.

  Gårdagen var mycket intressant och du kan läsa mer via dessa länkar:

  Dock är det ett annat ämne som präglar samtalen i korridorerna. Som säkert bekant publicerade Generalkonferensens ledningsgrupp ett par dokument för en vecka sedan med rubriken A Study of Church Governance and Unity och Summary of A Study of Church Governance and Unity.

  Kraftiga reaktioner kom från många håll och i går kväll samlades divisionsledarna med representanterna från Generalkonferensen återigen för att lägga fram ett förslag till beslut. Detta är den officiella rapporten: Non-Compliance to Go to Annual Council och dokumentet som skall diskuteras och fastslås hittar du här: UNITY IN MISSION: PROCEDURES IN CHURCH RECONCILIATION.

  Som ni förstått är det inte en enig grupp som kommer att diskutera detta dokument i nästa vecka (jag vet inte nu vilken dag det kommer upp på agendan) så jag vill återigen be er alla att fortsätta att be för samtalen och besluten!

  Din bror i Kristus,
  Göran

  7 okt 2016
Nyheter
 • Terrorattack i Stockholm fördömsÄnnu en gång har Europa drabbats av en feg terroristattack där oskyldiga människor mejats ner av ett kapat fordon, denna gång i centrala Stockholm. Adventistsamfundets unionskontor ligger bara ett drygt kvarter från den stora gågatan Drottninggatan där den stulna lastbilen körde på och dödade och skadade ett obekräftat antal människor under fredagseftermiddagen den 7 april.fr 7 apr
 • Nytt ledarskap i norska unionenMissionsföreståndaren Reidar J. Kvinge i Adventistsamfundet i Norge meddelade den 15 mars att han önskar avgå. "Det är på grund av en allt starkare längtan efter att få vara engagerad i direkt själavinnande arbete som jag beslutat att stiga tillbaka som unionsledare", förklarade Reidar sitt beslut.fr 24 mar
 • Organisationsdokument publiceradeMed anledning av det kommande Unionsmötet i sommar har Generalkonferensens regelverk "Working Policy" och Församlingshandboken "Church Manual" efterfrågats.ti 21 mar
 • Är du den vi söker?Ekebyholmsskolan söker ny medarbetare på internatet, en husförälder på 50 %.fr 17 mar
 • Adventistsamfundet uppmärksammas om högskoleprovetI Sveriges Radios nyhetssändningar under torsdagen har förändringarna kring hur högskoleprovet ges uppmärksammat att Adventistsamfundet är en orsak till förändringen.to 9 mar
Kalender
 • Tionde och gåvor
  151378-7 pg
  269-9973 bg

  Adventist Media (böcker)
  639784-8 pg

  ADRA (hjälpaktion och katastroffond)
  900721-2 pg
  900-7212 bg
 • Kontakt
  Sjundedags Adventistsamfundet
  Box 536 - 101 30 STOCKHOLM
  Tel 08-545 29 770
  E-post
  Kontakta webbmaster
  Copyright © 2010 Sjundedags Adventistsamfundet
 • Tipsa en vän
  Bookmark and Share