Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Verkligheten i en fallen värld kräver nyansering och ödmjukhet

Beteendevetaren Fox uppmanar Adventistsamfundet att omfatta ”inte bara Jesus budskap, utan Jesus tjänandemetoder också”.

En dysfunktionell familjesituation, sexuellt trauma och andra miljöfaktorer pekas ofta ut som utlösare av homosexualitet, men verkligheten kan vara mer nyanserad än vissa trossamfund är bekväma att erkänna, sa adventisten och beteendevetaren Curtis Fox under en föreläsning vid Adventistsamfundets konferens om sexualitet i Kapstaden, Sydafrika.

”Vi tenderar att se saker och ting i termer av svart och vitt. Nyanserna av grått däremellan framkallar en massa ångest”, säger Curtis Fox, professor och prefekt för Rådgivnings- och familjevetenskapsfakulteten vid Loma Linda University, ett av Adventistsamfundets universitet i Kalifornien.

Fox presentation under konferensen ”Till Guds avbild: Skriften. Sexualiteten. Samhället” handlade om det samhällsvetenskapliga perspektivet på de utmaningar som Adventistsamfundets inställning till homosexualitet möter.

”Verkligheten är komplex”, sa Fox. ”Enkla förklaringar räcker inte och ses inte som särskilt användbara av dem som måste leva med denna läggning”, sa Fox.

Så kallad ”reparativ terapi” menade Fox förutsätter att sexuell läggning för den enskilda individen uteslutande är en fråga om val som kan ändras genom att använda viljans kraft i en stödjande, kristen omgivning.

Medan en del säger sig ha uppnått personlig förändring genom en sådan behandling, rapporterar andra att ingen förändring skett när det gäller dragningen till det egna könet och, i många fall, har psykologiska och känslomässiga trauman förvärrats, sa Fox. Sådana resultat har väckt ”allvarlig oro” och fått betydelsefulla organisationer inom hälso- och mentalvården i USA att ”fördöma” reparativ terapi.

Fox beskrev även effekterna av ”samhällets fördomar” mot hbt-ungdomar. Marginaliserade homosexuella ungdomar är mer benägna att försöka begå självmord, har högre risk för depression och drogmissbruk och är mer utsatta för hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar.
Han fortsatte med att motbevisa utbredda myter om homosexuella, bland dem att de flesta pedofiler skulle vara homosexuella, att homosexuella relationer är ytliga och att homosexuella föräldrar tenderar att få homosexuella barn.

”Min roll som beteendevetare är att få folk att tänka, inspirera till dialog och vara nyfiken i strävan efter kunskap”, sa Fox och erkände att han bär med sig sin egen ”uppsättning antaganden” till diskussionen.

”Min bibliska världsbild utgår ifrån Guds skapelse och syndafallet. Därför är nu slump, variation, avvikelse och degeneration en del av människans verklighet”, sa han. ”Gud arbetar med människor i deras brister, men Adventistsamfundet behöver inte be om ursäkt för sin syn på homosexuella relationer.”
Istället bör samfundet bli ”skickligare på att tolka och förklara uppenbarade sanningar i en mycket defensiv, politiskt laddad och radikalt individualistisk miljö.”

Kyrkans inställning borde då, menade Fox, ”präglas av ödmjukhet – inte trångsynthet, hat och marginalisering. Vi kan inte bara nöja oss med Jesus budskap, utan vi måste även använda Jesus metoder att tjäna. Det är kyrkans höga kallelse att älska homosexuella som våra grannar, inte mindre än vi älskar våra heterosexuella grannar.”

ANN