Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Underjordiska fällor

22 maj

Den onde fångas av sina egna brott och fastnar i sina synders snara (Ords 5:22).

Mullvaden föredrar att hålla sig under jorden. Där känner den sig trygg och trots att den ser dåligt klarar den sig mycket bra där nere i mörkret. Som du kanske sett på någon gräsmatta tar mullvaden sig fram genom att gräva tunnlar som ofta inte är så djupt under markytan. Man kan se åsar på gräsmattan där den dragit fram. Den gräver förvånansvärt snabbt och uthålligt genom att göra simliknande rörelser med sina stora spadliknande framfötter. Man har mätt att mullvaden kan gräva tunnlar upp till fyra meter i timmen. Det låter kanske inte mycket, men då ska du komma ihåg att mullvaden inte bara gräver sig fram, utan också gör snyggt efter sig i tunnlarna. All jord måste bort och med mycket möda och stor styrka lyfter den upp jord, skräp och stenar till ytan. Dessa högar kan man se överallt där mullvaden varit i farten. Högarna är inte bara en sorts sophögar utan dessa torn fungerar också som friskluftsintag för hela mullvadens gångsystem.
Mullvaden sköter verkligen om sina tunnlar. Allt han skulle kunna stöta sin känsliga nos mot, släpar han undan. Trots att den är klumpig och faktiskt kravlar sig fram, förflyttar den sig ovanligt snabbt längs dessa underjordiska gångar – bortåt 70 meter i minuten. Mullvadens päls är kort och har ingen luggsida, vilket innebär att det känns lika bekvämt för den att gå framåt som bakåt genom en trång tunnel.
Mullvadens tunnlar är inte till endast för att ge mullvaden någonstans att vara. De utgör också en mycket funktionsduglig fångstanordning. Mullvaden lever nämligen av daggmask och insektslarver som rör sig under jorden. När någon sådan råkar hamna i tunneln blir mullvaden medveten om det genom känseln han har i nosen och svansen. Där kan den märka de små vibrationerna från t ex en daggmask som rör sig. Då rusar den iväg genom tunneln för att komma åt läckerheten. Mullvaden behöver äta mycket, och stoppar glatt i sig minst halva sin egen vikt i föda varje dag. För att få tag i så mycket mat måste den vara igång nästan hela tiden och avpatrullerar sina tunnlar med några timmars mellanrum.

BÖN: Gör mig vis och förståndig i idag, så att jag inte fastnar i de frestelser som möter mig.