Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Vackra fötter

24 augusti

Härligt är att höra budbärarens steg när han kommer över bergen, han som … ropar ut goda nyheter, bär bud om räddning (Jes 52:7).

Förr i världen band kvinnorna i Kina, för att bli vackra, in sina fötter i hårda bandage, för att de inte skulle växa för stora. Man ansåg på den tiden att små dockfötter var det vackraste som fanns. Det gjorde inte så mycket om man knappt kunde gå på dem eller att det gjorde ont i dem. Fin skulle man vara när man visade sig på bal i sin vackraste klänning och med söta små skor på vackra små fötter.
Även om de inte är små, är dina fötter ett underverk i sig. I din fot har du en fjärdedel av alla kroppens ben. Det finns alltså 26 ben i var fot och dessa hålls samman genom 33 leder som i sin tur hålls samman och på plats av många starka ligament. Foten står egentligen bara på två huvudpunkter, på hälen och på den tjocka runda valken vid stortåns bas. Tårna används för avstampen, som skjuter fram dig när du går. Din fot är rätt så liten i jämförelse med resten av kroppen som den ska kunna hålla upprätt. Foten måste vara stark nog att hålla hela kroppsvikten, även när man inte står med båda fötterna på marken. För att kunna vara stark även under rörelse har den ett mycket elastiskt system med många starka ledband, muskler och senor. I själva foten finns det 20 muskler. För att göra foten så användbar som möjligt har den mycket tjock hud där den tyngsta belastningen kommer, särskilt på hälen. I de länder där invånarna alltid går barfota över stock och sten får man en fotsula som är nästan lika stark som en lädersula på en mockasin. Du har kanske märkt att på sommaren när du springer barfota får du snart en tålig och seg hud på fotsulan även om du haft stövlar och skor som skydd på fötterna under den kalla vintern.
Dina fötter bär dig många kilometer om dagen. Även om du håller dig inomhus kan det bli en hel del spring som de måste ställa upp på. Man har beräknat att en husmor som stökar och jobbar i hemmet kan gå 15 km om dagen. Inte undra på att mamma ibland känner sig trött på kvällarna! I dagens text läser vi att när man gör någonting för att bringa glädje eller ett budskap om frälsning till någon så finns det någonting extra vackert med fotstegen. De är till nytta för någon medmänniska.

BÖN: Jag vill göra någon glad idag, Herre. Led mig till någon som jag kan uppmuntra eller stötta.